Buiten bereik van kinderen houden

Buiten bereik van kinderen houden

Hoewel ik alle socials op een laag pitje heb staan, vind ik het zo nu en dan lekker om even hersenloos door een vrachtje berichten te scrollen. Daarbij verbaas ik me nogal eens over wat ik tegenkom. Het is heel gemakkelijk om hier een rijtje op te noemen waarbij mijn wenkbrauwen omhoog bewegen, maar dat doe ik niet, ik hou het even bij wat mij het meest opvalt. Gewoon, omdat het is waar ik me mee bezig hou.

Slechte na(s)maak

Laat ik het 'SonjaBakkeren met EindExamenYoga' noemen. Want het is zo nu en dan bedroevend wat ik tegenkom aan imitaties. Niet eens vanwege rechten en dergelijke, maar om de kwaliteit. En om wat je beter buiten bereik van kinderen kunt houden.

Iedereen die mij kent weet dat ik het toejuich als trainers hun eigen draai geven aan 'mijn' programma. Juist doen! Jezelf zijn als je lesgeeft is misschien wel belangrijker dan al het andere, dus maak van jezelf geen Pipo de Clown die een vast riedeltje opdreunt. Dat geef ik sowieso mee aan iedereen die bij mij de opleiding volgt: 'geef er gaandeweg je eigen draai aan'.

Elke trainer weet dat het mijn missie is om zoveel mogelijk kinderen en jongeren te bereiken, op welke manier dan ook. Dus als er meer aanbieders zijn, is dat doel eerder bereikt.

Zou je denken.

Weerstand kweken

Want, wanneer je als opleider met iets aan de haal gaat, doe het dan goed!

Ik zie promoties langskomen waarbij ik zelf in de eerste regel al vier keer ben afgehaakt. Nu vertoon ik zo nu en dan puberaal gedrag, maar bedenk even hoe een tiener naar zulke teksten kijkt. Die komt het eerstvolgende decennium echt geen yogastudio meer in. Zo jammer!

In plaats van interesse te wekken, wordt weerstand gekweekt.

Gelukkig verandert het wat, maar het yogawoord heeft nog altijd een bepaalde lading. Die willen we graag kwijt, niet zwaarder maken. Ben je bewust van je doelgroep als je jouw promotie de wereld in gooit.

Blijf weg bij zweverige woorden (die gebruik je sneller dan je denkt) en hou alle taal die yoga zweveriger* maakt dan het is, vooral buiten bereik van kinderen. Hou het simpel!

*zweverig is zo'n beetje alles wat je niet kunt aanwijzen

Over de schrijver
Reactie plaatsen