Zijn alle yogastijlen goed?

Je eigen weg volgen

Met het delen van gratis jongerenyogalessen hoop ik dat meer yogadocenten zich op de jeugd zullen richten. En ik stuur er nog wat tips en weetjes achteraan, om de drempel verder te verlagen.

Hier een interessant stukje over het toepassen van het unieke programma van EindExamenYoga:

Als er iets is waar je bij jongeren sowieso niet mee aan moet komen, is het een (yoga-)docent die zichzelf niet is. Dus spreek uit je hart, uit je eigen ervaring en vanuit jouw gevoel. Want wie staat te papegaaien, heeft één garantie: het wordt een rommeltje in de les!

Vertaalslag

Regelmatig krijg ik deze vraag, van yogadocenten die er net zo over denken. Zij hebben interesse in de opleiding, maar willen graag hun eigen weg volgen. Een vraag die heel terecht is als het gaat over tieneryoga:

‘Moet je de 7 lessen die aan bod komen letterlijk geven zoals ze in het boek staan? Of mag je er een eigen invulling aan geven?’

En dit is het antwoord:

‘Deze opleiding geeft je een complete cursus met houvast en technieken die werken; maar waar je vervolgens volledig je eigen pad in mag volgen, graag zelfs. Het programma gaat  over het leren voelen en ervaren wat bijvoorbeeld spanning is, wat je leert is die vertaalslag te maken naar jongeren. Dat is niet aan een bepaalde yogastijl gebonden.’

Wees jezelf en volg vooral hart en je eigen stijl, want wie ervaring heeft met lesgeven aan jongeren weet dat het niets wordt als je een toneelstukje staat op te voeren.

Geschikt voor alle yoga-stijlen

Veel bijscholingen voor yogadocenten zijn interessant en waardevol, maar soms lijkt het of de verschillende yogastromingen met elkaar concurreren. Dat heeft mij vaak verbaasd, het fanatisme waarmee iemand bijvoorbeeld over Yin Yoga spreekt (of Ashtanga of Restorative of een andere vorm). Ik heb nooit begrepen waar dat goed voor is, volgens mij hebben we uiteindelijk allemaal hetzelfde doel. Doe vooral datgene waar je je goed bij voelt, om zelf te doen of om te doceren. Als dat toevallig een bepaalde stroming is in yoga, dan doe je dat. Je hoeft al het andere niet te negeren, want daar zouden ook voor jou hele belangrijke componenten in kunnen zitten. Vertel eventueel anderen over waarom het voor jou zo waardevol is, maar laat dat fanatieke maar weg wat mij betreft. Wat ik nog erger vind, is als ik iemand hoor papegaaien over hoe fantastisch dit of dat is, gewoon napraten dus.

Deze (online) opleiding is geschikt voor yoga-instructeurs van alle stromingen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen