Kan ik ook yoga nidra geven in de cursus eindexamenyoga?

Kan ik ook yoga nidra geven in de cursus eindexamenyoga?

Mag ik een andere ontspanningsoefening doen?

"Wat vind jij ervan, Anette?"

Nou, het is niet zo belangrijk wat ik ervan vind. Veel belangrijker is het wat je er zelf van vindt. Maar let op: er is een valkuil.

Vind je dat yoga nidra past bij jouw groep jongeren? Zijn zij er aan toe? Of helemaal niet? Een goede yogadocent voelt dat aan en weet dat. Niet alleen voor yoga nidra, maar voor elke oefening.

Helaas zijn veel yogadocenten een beetje doorgeslagen in hun eigen favoriete yogavormen. Het fanatisme waarmee die vorm van yoga dan gepromoot wordt, werkt eerder afstotend dan dat het de yoga aantrekkelijker maakt. Dat is enorm jammer, maar er is nog iets mee aan de hand.

Al die fanatiekelingen zijn zo fanatiek geworden, doordat zij er zelf zoveel baat bij hebben gehad. Ze vergeten alleen vaak dat zij, voordat zij op dat prachtige punt kwamen, al een weg hebben afgelegd. Voor de één is dat een korte weg geweest, voor de ander een lange. Een actieve zoektocht naar verlichting van problemen en klachten of een toevallige ontdekking. Hoe het ook ontstaan is, het is goed.

Gun jouw leerlingen hun eigen weg

Maar...

We mogen anderen niet die weg ontnemen door ze meteen op het eindpunt neer te zetten. Dat gebeurt zó vaak! Gun jouw leerlingen, hun eigen weg. Hoe lang die ook lijkt. Je mag wat van het eindpunt laten zien zo nu en dan, maar meer ook niet wat mij betreft.

Laat je leerlingen niet verzuipen zodra ze jouw les verlaten

En zo is het ook met Yoga Nidra. Zomaar ineens een meditatie of een stilte in duiken kan zelfs gevaarlijk zijn. Een goede Yoga Nidra opleiding leert jou dat.

Je kunt in de stilte geconfronteerd worden met diep weggestopte trauma's uit het verleden of met nare herinneringen. Kun je die wel aan?

Zorg er als yogadocent voor dat mensen zich beter gaan voelen, of vooruitgang boeken. Niet dat ze geconfronteerd worden met zaken die ze niet aankunnen op dat moment en waar ze in verzuipen zodra ze jouw les verlaten.

Wie zijn eigen weg volgt, zal nooit verdwalen

Begin dus klein met je nieuwe groep, zeker bij jonge mensen is dat belangrijk. Geef ze tijd om zelf op het punt te komen om zich over te geven aan de volgende stilte-laag, als ik het zo mag noemen. Pas wanneer je leerlingen een poosje onder je hoede hebt, wanneer je ze gezien hebt (écht gezien), dan kun je verder gaan. En laat je fanatisme achterwege, wat bij jou past op dit moment hoeft voor de ander helemaal niet goed te zijn op hetzelfde moment.

Hier mag meer tijd aan besteed worden in yoga-opleidingen, het is een veelgemaakte misser, helaas.

Eenvoud is beter dan twee fout

Meer informatie? >>>

Over de schrijver
Reactie plaatsen