Mag je de cursus EindExamenYoga anders noemen?

Mag je de cursus EindExamenYoga anders noemen?

Compleet programma

Voor het hele programma van EindExamenYoga geldt dat je er een eigen invulling aan mag geven.

Wie de trainersopleiding volgt, heeft aan het eind van de opleiding een kant-en-klaar lespakket. Bij veel opleidingen en bijscholingen moet je daarna alsnog zelf van alles bedenken en samenstellen. Niet bij EindExamenYoga, waar je als je klaar bent een van AtotZ compleet programma in handen hebt.

Maar géén keurslijf, dat zeker niet! Je hebt een compleet programma waarmee je direct kunt starten. Na verloop van tijd, als je meer jongeren hebt begeleid, zul je vanzelf je eigen schwung eraan gaan geven. En dat juich ik toe!

Onderdeel van elke opleiding

En ja, je mag zelf bepalen hoe je de cursus noemt. Hoe meer het woord ‘EindExamenYoga’ wordt gebruikt, hoe bekender het wordt, hoe beter het is. Hoe toegankelijker het wordt. Beter voor mijn missie om stressbeheersing een onderdeel te maken van elke opleiding. Maar er zijn situaties waarbij dat woord niet zo lekker past. Terecht of niet terecht, dat maakt niet uit. Dat is een hele andere discussie.

Zo heet de cursus bij mij ook soms anders. Op een christelijke school hier in de buurt heet het ‘stressbeheersing’. Want zodra het ‘yoga’-woord erin staat, blijven veel leerlingen weg. En ik krijg niet de kans om met al die ouders in gesprek te gaan om uit te leggen dat het elkaar helemaal niet in de weg zit, dat het niets met elkaar te maken heeft.

Daarom heb ik ook een grondige hekel aan alle uitingen van yogadocenten op Facebook die, om de lockdown te omzeilen, die hun yoga dan zogezegd religieuze bijeenkomsten noemen. Tja, als je het zelf al onder die noemer schaart, hoe ga je dán nog je programma en je lessen verkopen aan gelovige mensen. Jammer!

Terug naar het onderwerp; noem jouw cursus hoe je hem noemen wilt. Wat fijn dat je jongeren helpt met het leren omgaan met stress en faalangst! Dát is waar het om gaat!

Over de schrijver
Reactie plaatsen