Wat ga jij uit de weg? Door examenvrees?
23 maart 2021 

Wat ga jij uit de weg? Door examenvrees?

Nerveus

Zeg yogadocent, vertel eens? Word jij nerveus als je examen moet doen? Of ben je iemand die een opleiding helemaal niet gaat doen, omdat je tegen het examen opziet?

Inmiddels ben ik aardig over deze angst heen, maar dat ik er veel last van heb gehad dat is wel zeker. Nog altijd is er voor een examen een zekere spanning, maar ik weet nu hoe ermee om te gaan.

Het woord EindExamenYoga roept ook reacties op. Soms denken yogadocenten ten onrechte dat het een eindexamen is voor yoga. Het tegendeel is waar, het is een cursus waarmee je juist leert hoe je met overmatige examenstress kunt dealen. Dat het woord alleen al bij sommigen de rillingen oproept geeft aan hoe hard nodig het is om iets aan al die onnodige angst te veranderen.

Ik zou willen dat ik hier óók wat over geleerd had op de middelbare school, dat had een groot verschil kunnen maken.

The yoga pose you avoid most is the one you need the most

Examenvrees versus yogahouding

Examenvrees, het is misschien wel vergelijkbaar met de verschillende yogahoudingen. Met een beetje fantasie kun je het vergelijk maken met een yogahouding waar je tegenop ziet. Velen ontwijken deze houding, maar eigenlijk is dit de houding die jou het meest kan leren, die jou iets kan laten zien, die iets in jou losmaakt. Met als gevolg dat je kunt groeien, blokkades verdampen, en jij verder kunt. Letterlijk verder, zowel in de houding als in het leven.

Als je een opleiding ontwijkt vanwege het examen, ontneem je jezelf ook de kans op groei. Dat is zó jammer, een gemiste kans. Alles wat je zou leren tijdens de opleiding laat je aan je voorbij gaan, als je afhaakt uit angst voor het examen. Als je, in het ergste scenario, zakt als een baksteen voor dat examen, dan heb je nog altijd jezelf ontwikkeld en mag je met je meenemen wat je allemaal geleerd hebt. Wat dat dan ook is. Zonde!

Levenslang

Jij kunt hier iets aan doen, voor jezelf, voor jouw kinderen en voor de jongeren in jouw omgeving.  Leer ze op jonge leeftijd hoe ze met vertrouwen examens tegemoet kunnen zien en geef ze levenslang plezier van de technieken die ze leren.

Vind hier de mogelijkheden

Over de schrijver
Reactie plaatsen