Waarom geef jij yogalessen? Wat is je why?
13 juli 2021 

Waarom geef jij yogalessen? Wat is je why?

Herkenbaar?

Alsof elk webinar moet beginnen met de vraag wat je why is, ik wil het niet meer horen. En dan, wie is je ideale klant?

Herken je het?

Je zichtbaarheid als yogadocent is natuurlijk wel een belangrijk punt, want als mensen niet weten dat je er bent, dan vinden ze je niet. Dat is simpel. Maar hoe je je zichtbaar maakt, op een manier die goed voor je voelt, dat is een ander verhaal. Het betekent soms (vaak?) dat je je comfortzone een beetje moet oprekken. Want als je binnen je comfortabele cirkeltje blijft draaien, dan kom je niet verder en is er meestal geen groei. Ook geen persoonlijke groei.

Dus, je kijkt eens naar wat erover te vinden is en al snel word je meegesleurd in een draaikolk van marketing-kenners. Al snel ontdek je dat het overgrote deel van deze mensen zichzelf tot deskundig benoemd heeft, want alles lijkt op elkaar, copy-paste. Meestal hebben zij sinds dat ene moment een riant inkomen en werken ze nog maar 14 uur per week, zeggen ze, maar als je goed kijkt, zie je dat het anders is. De zoektocht naar de echte deskundige is nog zo niet eenvoudig.

Waarom niet?

Na talloze keren je why te hebben beschreven, weet je intussen wel. Of je denkt dat je het weet. Want soms zit er iets in de weg, dat alsnog je klantenstroom tegenhoudt. Dan heb je misschien eerst nog andere dingen te ontdekken in jezelf, om ze daarna op te lossen.

Hoewel het uitwerken van jouw why best wel belangrijk is en inzichten op kan leveren die zich niet zouden openbaren zonder het lijstje, kan het ook gebeuren dat het juist dit lijstje is wat jou tegenhoudt.

Je kunt namelijk ook gewoon starten, het gewoon gaan doen!

Dan is er een hele andere vraag: waarom niet?

Wat houdt je tegen?

Als je diep van binnen voelt wat je te doen hebt, wat je verlangen is, waarom geef je daar dan niet nu gehoor aan? Wat houdt je tegen? Je hebt een bedoeling, een diepere bedoeling, die kun je misschien zelfs voor je zien. Stel jezelf de vraag wat de eerste stap kan zijn en waarom je die niet nu, op dit moment, zou zetten? De volgende stap komt dan vanzelf.

Jongeren, dat vind ik nog wel wat...

Onder yogadocenten is er een veelgehoorde grote wens; meer bewustzijn in de wereld. Op kleiner niveau zouden ze meer yoga op school willen, zodat daar al een basis gelegd wordt. Toch vinden velen het 'nogal wat' om voor een groep kinderen te staan en al helemaal voor een groep jongeren.

Maar waarom zou je het niet doen? Stel jezelf liever de vraag wat je tegenhoudt. Je bent zelf kind en puber en alles geweest, ervaringsdeskundige dus. Was je bang van jezelf? Wat was er voor nodig om jouw aandacht te krijgen?

Als jij jezelf bent en je boodschap komt brengen vanuit pure goedheid, wat kan er dan misgaan? Juist! Helemaal niets. 

Overwinning

Voor best veel yogadocenten is het een overwinning geweest om de eerste lessen te geven, vaak tijdens de opleiding. Bijna iedereen is dan toch wat nerveus.

Wil je weten hoe je dit kunt overwinnen? 

Over de schrijver
Reactie plaatsen