Ik ben altijd zo nerveus, wat kan ik daaraan doen?

Ik ben altijd zo nerveus, wat kan ik daaraan doen?

Ik krijg er de zenuwen van!

Nerveus zijn is iets dat iedereen wel kent. Of het nu voor een uitslag is, voor de speech die je mag houden, voor je tandartsbezoek of voor de ontmoeting met je nieuwste date, het maakt niet uit. Nerveus is iedereen weleens. Of zenuwachtig, zo kun je het ook noemen. Waar het ook voor, waar je ook zenuwachtig voor bent, in jouw lichaam spelen zich dezelfde processen af.

Uit de hand gelopen

Leg je er teveel nadruk op dat je 'altijd' nerveus bent, dan kan het erg uit de hand lopen met die nervositeit. Het wordt steeds groter en erger. Uiteindelijk ben je al nerveus voor het nerveus worden. Ja, de angst om nerveus te worden verlamt meer mensen dan de nervositeit zelf. Interessant toch?

Voordat het helemaal uit de hand loopt, kun je heel veel doen. Het begint uiteraard bij het opmerken van de nervositeit. Of, als je al zover bent, opmerken dat je bang bent om nerveus te worden. Als je weet dat je ergens last van hebt, kun je iets ondernemen om die last te verlichten.

Reden

Ga eerst eens voor jezelf na, of je wel een goede reden hebt om nerveus te zijn. Ja? Maak je er dan niet druk om, je bent kennelijk een vrij normaal persoon. Nee? Maak je er dan niet druk om, je hebt net besloten dat er geen reden voor is om nerveus te zijn.

Lekker simpel. En hoewel het wel werkt, lukt het lang niet altijd om er zo droog mee om te gaan. Het is goed om te relativeren en te beseffen dat het heel gezond is om zo nu en dan wat meer gespannen te zijn dan je zou willen. Als je het zo ernstig is, dat het je belet om te kunnen functioneren, ga dan hulp zoeken om er op die manier iets aan te doen.

Overigens geldt dat ook als je te weinig spanning ervaart, want dit kan duiden op ongeïnteresseerdheid of heel weinig levenslust.

Cursus

Er zijn talloze cursussen te vinden en goede therapeuten om je te helpen omgaan met spanning. Een eenvoudige cursus is de 7-weekse van EindExamenYoga, die in heel Nederland en Vlaanderen worden georganiseerd. Zoek een trainer bij jou in de buurt op de website, als je geen cursus vinden kunt.

Geen diepgaande therapie, maar simpele handvatten die jou zullen helpen bij de meeste stressvolle situaties en voor veel jongeren genoeg om zich op een prettige manier staande te houden. Handvatten die niet alleen helpend zijn bij examenvrees, maar in allerlei verschillende situaties die je tegenkomt in het leven.

Over de schrijver
Reactie plaatsen