Wat kun je zelf doen om je situatie te verbeteren?

Wat kun je zelf doen om je situatie te verbeteren?

Goed nieuws!

Voel je je slecht? Weet dan, dat je er vaak zelf het meeste aan kunt doen om je beter te voelen. Het meeste zelf doen, je bent je eigen meester. Leuk hè, meest, meeste, meester.

Nog meer goed nieuws, in heel veel gevallen zijn er geen pillen of poeders voor nodig. In een aantal gevallen zou juist het weglaten van de pillen en de poeders ervoor kunnen zorgen dat je je beter voelt, jij bepaalt het zelf.

Ook in tijden van stress, als er spanning is, bijvoorbeeld in de aanloop naar een examen, kun je zelf veel doen aan hoe je je voelt en hoe je dit tegemoet treedt.

Magische pillen

Overal zijn wel pilletjes en druppeltjes voor te krijgen. Loop een willekeurige drogisterij in en voor je het weet heb je een mand vol met vage middeltjes. Nou weet je best wel, dat je soms iets nodig hebt, maar bij deze potjes pillen heb je misschien toch wel je twijfels. Hoe je weet wat helpt en wat niet? Gebruik je boerenverstand.

Als je nerveus bent voor je wiskundeproefwerk, helpt het niet om kalmerende middelen te nemen. Het mag duidelijk zijn dat je daar in ieder geval de stof niet beter door zult begrijpen. Je kunt vast nog wel bedenken dat kalmerende middelen je hersenen ook kalmeren, misschien een effect wat je juist niet wilt.

Heb je juist meer energie nodig om te studeren? Dan kun je een energiedrank nemen, dat helpt, zeker. Helaas helpt het maar heel kort, een paar minuten. Daarna stort je in een dieper dal, waar de energieschaarste nog groter is. Nog maar een energiedrankje, dat ook helpt, maar nu nog korter. Je dalletje wordt daarna ook dieper... Niet alleen verslavend, ook heel storend en het schaadt niet alleen je proefwerk maar ook je gezondheid.

Gedachten en leefstijl

Er is wat discipline voor nodig, maar je wéét wat je kunt doen. Investeer je tijd in de goede dingen, die je zullen helpen, misschien wel de rest van je leven. Keuzes maken, zoals deze keer wat vroeger naar huis gaan van een feestje, om energie over te houden voor de dingen die prioriteit hebben.

Jij staat aan het roer, jij bent je eigen meester.

Jouw leefstijl, jouw gedachten, je weet het wel, wat goed voor je is. Maar de discipline om naar jezelf te luisteren, daar is kracht voor nodig. Ben je zo sterk? Of... ?

Hulp vragen kan bijna overal. Zorg ervoor dat je de juiste hulp vraagt. Vraag niet aan de medewerkers van de natuurshop of zij je willen helpen met je wiskunde, daar hebben ze geen verstand van. (tenzij je weet dat de plaatselijke wiskundeknobbel daar werkt en je bijles vraagt, dan is het anders)

Meester

Jij bent je eigen meester, jij bepaalt je eigen leefstijl. Diep van binnen weet jij precies wat je wel kunt en wat niet. Of je echt te hoog gegrepen hebt bijvoorbeeld, of dat je stiekem toch de kantjes eraf loopt en er te gemakzuchtig mee om gaat. Voor wie wil jij slagen? Voor jezelf? Maak dan de juiste keuzes, vind de kracht om hulp te vragen aan de juiste mensen en geniet van je successen. Want die komen!

Iedere situatie, is beter te verdragen en minder stressvol wanneer je voelt, dat je er iets aan kunt doen.* Soms betekent dat, dat je zelf moet veranderen in plaats van de situatie. Zoek uit wat nodig is en wat je er aan kunt doen.

*dit is een van de principes van de cursus EindExamenYoga


Over de schrijver
Reactie plaatsen