Zo voorkom je onnodig energieverlies
27 november 2021 

Zo voorkom je onnodig energieverlies

Valkuil

Zit je in je examenperiode? Let er dan eens op wat je hierover zelf uitzendt. Er is namelijk een grote valkuil.

Ongetwijfeld vind je het allemaal best wel spannend. Je wilt je diploma binnenslepen, dat moet je eerst voor elkaar zien te boksen. Dan misschien een groot feest om je diploma te vieren. Dit vooruitzicht verhoogt de druk, want zonder diploma heb je dubbel pech. Vervolgens sta je voor een nieuwe fase in je leven, want er komt een andere opleiding, een andere omgeving, een nieuwe baan, het is allemaal nieuw. Zijn de keuzes die je maakt goed? Of barst je van de twijfel?

Spannend!

Hoe je deze spanning ervaart, verschilt per persoon. Waar de een het leuke spanning vindt, wordt een ander er toch wel nerveus van. Het maakt niet uit, maar stap niet in je eigen valkuil, namelijk die van slachtoffer van de hele situatie. Dat vreet energie, daar word je sowieso niet beter van.

Omlaag gehaald

Voor je het weet sleurt je complete omgeving je in een negatieve houding. Let maar op (ik heb het stiekem hierboven ook gedaan) hoe snel mensen je aanpraten dat je toch wel heel zenuwachtig moet zijn en dergelijke. Als je het nu naar je zin hebt, als je nu enthousiast bent, nou, dan spoor je niet helemaal.

Waarom doen mensen dat toch?

Het antwoord is vaak even eenvoudig als triest. Medeleven is best fijn, maar aan medelijden heb je niets. Wie de ander naar beneden haalt (je goede energie) lijkt zelf sterker en belangrijker te worden. De ongevraagde en ongewenste adviezen vliegen je om de oren. Terwijl jij het misschien prima voor elkaar hebt, luister je uit beleefdheid naar wat er gezegd wordt. Helaas zijn er vaak opmerkingen waar je nog over na gaat denken ook, die kunnen er zomaar de oorzaak van zijn dat je je minder goed gaat voelen, dat je gaat twijfelen.

Mensen nemen bovendien maar wat graag bezit van jouw stress, om daar zelf vervolgens de aandacht mee te trekken. Want als ze bij een volgende bekende zijn, hebben ze iets om over te praten. "Nou ik kwam die-en-die tegen, dat is ook wat zeg! Hoe dat gaat met die examens tegenwoordig, ik weet het niet hoor, dat is niet meer normaal."

Klagen

Je kunt zelf een hele hoop doen om dit tegen te gaan. De simpelste en doeltreffendste manier is niet klagen. Het gevolg van klagen is dat er al snel met je mee geklaagd wordt en de berg waar jij tegenop ziet wordt alleen maar hoger. Trap er niet in! Zoek in plaats daarvan naar goede oplossingen. En met goede oplossingen bedoel ik oplossingen die bij JOU passen, niet bij de ander maar bij JOU. Wat jij niet begrijpt kun je nog eens opzoeken of navragen. De momenten die jij moeilijk vindt, zoek daar een strategie voor. En dan een strategie die past bij JOU. Al heb je hulp nodig, zoek die dan bij iemand die verstand heeft van jouw uitdaging.

Herken je de situatie dat je, wanneer je zit te klagen en je hoofd laat hangen, allerlei mensen om je heen hebt die met je mee doen?

Zet de knop om!

Zo vergroot je niet alleen je slagingskans, je zult met meer plezier en minder moeite deze periode doorlopen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen