Welke yoga-attributen heb ik nodig?
13 juni 2021 

Welke yoga-attributen heb ik nodig?

Tassen vol

Het is al weer een paar jaar geleden dat ik voor het eerst als invaller een yogales ging verzorgen in de plaatselijke sportschool. Lesje voorbereid, matje mee en daar ging ik met een ieniemienierugtasje op de fiets naar de sportschool. Ik richtte me in op mijn plekje en wachtte de deelnemers af. Zij kwamen al snel binnen, een voor een. Direct vielen mij de grote sporttassen op, maar goed, het zal wel. We maakten heel kort kennis en zij kenden de weg daar beter dan ik, dus ook zij zochten hun plekjes op en deden wat ze daar altijd doen. Maar toen...

De een na de ander begon de grote tas leeg te rapen. Er kwam van alles uit, ik wist niet wat ik zag! Blokken, kussens, nog meer kussens, dekens, iemand haalde er een stoeltje bij, meditatiebankjes, riemen. Ik kreeg acuut de zenuwen, want ik had werkelijk geen idee wat ik hiermee aan moest. 'Rustig blijven, adem in, adem uit, je draait gewoon de les zoals je dat altijd doet en dan zie je vanzelf wat er gebeurt' sprak ik mezelf toe. En zo ging het.

Nodig?

Een paar deelnemers pakten, zodra zij wisten naar welke houding we zouden gaan, er al direct spullen bij ter ondersteuning. 'Oké', dacht ik, 'dus zo werkt dat'. En ik liet het gaan. Elke yogadocent heeft een eigen stijl en als invaller voel ik me niet geroepen om daar wat aan te veranderen. Het verbaasde me wel, temeer omdat ik heb geleerd vanuit een bepaalde onwetendheid en zonder oordeel steeds opnieuw de houdingen aan te nemen, binnen de grenzen van jouw mogelijkheden op dat moment. Maar ook dit is een keuze.

Nodig heb je niet veel om een yogales te volgen. Een matje is prettig en gemakkelijke kleding waarin je je goed kunt bewegen ook. De rest kun je allemaal missen, je hebt het niet nodig. Maak hooguit gebruik van de mogelijkheden die er zijn, als je voelt dat het jou helpt.

Je sjouwt je een breuk aan alle props die je meeneemt naar de rug-yogales...

Props

Yoga-artikelen, yoga-attributen, yoga-hulpmiddelen, yoga-ondersteuning: we noemen het props. Bij de ene yoga-stijl gebruik je ze meer dan bij de andere, maar je kunt je letterlijk een breuk sjouwen aan alle zooi die je meeneemt naar de rug-yogales. Hilarisch toch!

Het lijkt erop dat je steeds meer uitrusting nodig hebt om een yoga-lesje te kunnen volgen. Het is een ontwikkeling die gaande is in bijna alle sporten. Hardlopen, wielrennen, voetbal, paardensport, dansen, noem maar op. De winkels liggen vol met steeds meer spullen die je nodig lijkt te hebben.

Spulletjessport

Een groot nadeel is dat er met de komst van al die zogenaamd onmisbare spulletjes een groot deel van de eenvoud van sport verdwijnt. Het wordt een heel gedoe om een rondje te gaan hardlopen, want je outfit moet natuurlijk wel tiptop in orde zijn. Er moet water mee (je kunt echt makkelijk een half uur zonder), er moet een telefoon mee inclusief armband en oortjes voor de instructies of de muziek (wat een heisa, je kunt ook van de natuur genieten), er moeten dure shirts, broeken en jasjes worden aangeschaft (trek als starter gewoon iets sportiefs aan, alleen goede schoenen zijn echt belangrijk).

Natuurlijk, als je wat verder bent in een sport, kan het zijn dat het fijn is om wat aanvullingen te hebben. Maar laat het ontbreken van een complete en dure uitrusting je er niet van weerhouden om te gaan sporten. Want hoe simpeler het voor je is om te gaan, hoe beter het vol te houden is.

Als je gemakkelijker de deur uit kunt, zal je meer plezier beleven aan het sporten en langer mee doorgaan.

Over de schrijver
Reactie plaatsen