Weerbaar zijn

De jeugd van tegenwoordig

Als het gaat over 'de jeugd van tegenwoordig' dan wordt meestal het brutale en ongeremde gedrag van jongeren bedoeld. Toch zijn er onder de jeugd van tegenwoordig ook heel veel die helemaal niet zo brutaal zijn, maar eerder het tegenovergestelde.

Er zijn nogal wat kinderen en jongeren die over zich heen laten lopen en die niet voor zichzelf opkomen. Die raken volledig ondergesneeuwd en doordat ze niet opvallen, wordt er nauwelijks naar deze jongelui omgekeken.

In alle gevallen is het goed om een beetje weerbaar te worden, aan welke kant van de lijn je ook zit als jongere. Weerbaar genoeg om teleurstellingen te voorkomen, weerbaar genoeg om je te kunnen aanpassen aan je omgeving als dat nodig is, zonder jezelf daarbij te verliezen. En weerbaar genoeg om er weer bovenop te komen als het even niet gegaan is zoals je wilde.

Ja, ook de brutale jeugd, want dat gedrag komt meestal voort uit onzekerheid.

Presteren!

Weerbaar worden kan ook inhouden, dat je leert dat sommige zaken gewoon gedaan moeten worden. Vakken die je niet liggen, taken die je niet leuk vindt, opdrachten maken waar je niet zo goed in bent. Omgaan met de weerstand en het tóch doen, er toch iets van maken. Want uitblinken in de dingen waar je talent voor hebt, dat is niet zo moeilijk. Maar de kracht hebben om ook die andere vakken zo goed mogelijk te doen, dat laat pas echt zien hoe je in elkaar zit. Soms is een zes een grotere prestatie dan een tien. Denk er maar over na.

Weerbaarheidstraining

De moed hebben om niet teleurgesteld te zijn met een net-aan-voldoende, maar er trots op zijn, omdat je tóch die voldoende hebt gehaald voor dat vak waar je niet zoveel van snapt. Je niet laten vertellen dat je 'er niet zo goed in bent', maar dwars daar tegenin laten zien dat je het wél kunt. En als het niet gelukt is, weerbaar genoeg zijn om niet op te geven, maar hulp zoeken en die hulp aannemen, zodat je het bij de volgende poging wél fikst.

Talenten gaan verloren als de bredere basis ontbreekt, dus ook die andere lessen zijn belangrijk. En als de instelling niet juist is en elk tegenvallend resultaat leidt tot opgave, dan ligt dáár de uitdaging. Bij het vinden van de juiste instelling.

Zullen we daar eens mee stoppen?

Het is ook nog in de mode om de zogenoemde jeugd van tegenwoordig aan te praten dat zij zenuwachtig moeten zijn voor toetsen, tentamens en examens. Zullen we daar eens mee stoppen? Want eigenlijk laat je daar alleen maar zien wat je allemaal al weet. Alle lessen vóór de toetsen zijn veel belangrijker, ook al krijg je daar geen cijfer voor. Maar als je die lessen onder de knie hebt, is je toets appeltje eitje. Toch?

Er wordt zo enorm veel gevraagd en verwacht van de jeugd, dat er ook weleens wat waardering mag zijn. Bij het ontbreken van de juiste instelling kun je je afvragen of dit wel onderdeel is geweest van de opvoeding en het onderwijs. Een groot gebrek wat mij betreft, wie schiet hier eigenlijk tekort? Hoe vaak wordt er alleen maar naar de cijfertjes gekeken en naar de eindresultaten? Het systeem mag op de schop, dan kán de jeugd van tegenwoordig ook weer eens normaal doen. Want als je niet presteert, tel je dan nog wel mee? Het antwoord is JA! zeker, maar dat wordt meestal niet zo gevoeld. Ook met een praktische opleiding ben je belangrijk, misschien is dat nog wel belangrijker.

Zonder kappers zien we er met zijn allen niet uit (dat weten na de lockdown allemaal). En zonder loodgieters raken alle wc's verstopt, dan kan de universiteit de deuren wel sluiten. Zonder hoveniers kunnen we niet voetballen en zonder koks kunnen we niet zo lekker lunchen tijdens de pauze. Zonder chauffeurs blijven de supermarkten leeg en zonder monteurs komen we stil te staan. Allemaal praktisch opgeleide mensen, van ongelofelijke waarde.

Laten we eens meer waardering hebben voor alle mensen die praktisch opgeleid zijn. Zodat jonge mensen die voor een praktische opleiding kiezen, zich niet hoeven te schamen. Want dat gebeurt, het is treurig genoeg. Hoe weerbaar moet je zijn om dat nog door te gaan in plaats van af te glijden in andere circuits?

Die volwassenen van tegenwoordig.....

Over de schrijver
Reactie plaatsen