Hoe ziet onze toekomst eruit?
08 september 2021 

Hoe ziet onze toekomst eruit?

Begaan met jongelui

Iedereen die mij kent, weet dat ik een groot hart heb als het gaat om jonge mensen en hun toekomst. Daar zet ik me voor in, vooral met mijn missie: tijdens alle jaren dat je op school zit óók iets leren over jezelf, omgaan met stress, inclusief bewustwording van je eigen gedrag en de stress die dit mogelijk oplevert. 

Met de cursus van EindExamenYoga leer je bijvoorbeeld waarom pesten en liegen spanning opleveren. Je leert signalen te herkennen van stress, op een hele begrijpelijke manier. Niks zweverigs, alles in het klein, eenvoud is de kracht van de cursus.

En stress hebben ze, scholieren en studenten. Niet alleen over alles wat er van ze wordt verwacht, maar ook over grotere zaken.

Klimaatzorgen

Het blijft me verbazen hoeveel zorgen jonge mensen zich maken over hun toekomst en dan in het bijzonder als het gaat over klimaatverandering. Persoonlijk verbaas ik me al over het idee dat zij 'zelf zien wat er verandert', want wat denk je dan voor verschillen opgemerkt te hebben in die korte tijd dat je leeft? Maar, laat ik het hele fenomeen niet ontkennen, er zijn genoeg onderzoeken die laten zien dat er nogal wat aan de hand is.

Instelling

Waar ik me vooral over verbaas is dat er niet veel meer gedaan wordt door ons zelf. Mensen vliegen vrolijk de hele aardkloot over, elk jaar weer, liefst meerdere keren per jaar. De troep die je overal vindt, kun je dat ook opruimen in plaats van naast je neer te gooien? Kleine en vaak nutteloze zooi wordt besteld in China, naast de smerige manier waarop dit meestal wordt geproduceerd, maak het ook nog een wereldreis voordat het op je deurmat ligt. We kunnen vooral zelf veel zuiniger zijn op onze aarde.

Verkiezingen

In de aanloop naar verkiezingen was een reclamespotje van Groen Links. Daarin werd door een jongere gevraagd aan een volwassene, hoe hun toekomst eruit zou zien. Er werden vervolgens beelden getoond van overstromingen en natuurrampen. Ik stoor me hieraan, om verschillende redenen. Een van die redenen is het gedrag van de mensen zelf. Wat mij betreft, hadden ze daar een beeld laten zien van het Vondelpark na een dag mooi weer.

'Nou, zo!'

En dat is niet zo'n mooi beeld, want het is er één grote rotzooi. Je weet toch niet wat je ziet als je na een zomerse dag op het strand of in een park bent, sjonge, is het nou zo moeilijk om de troep die je meegesleept hebt ook weer mee terug te nemen? Gooi het in de vuilnisbak, ruim je eigen rommel op!

Het ultieme hypocriete stemming-makende evenement was wat mij betreft de klimaatstaking door spijbelende scholieren. Ja, ik begrijp dat de jeugd een beter klimaat wil. Ja, daar sta ik wel achter. Dat ze daarvoor spijbelen, dat begrijp ik ook nog wel. Dat ze demonstreren is een goed recht. Allemaal nog oké. Maar de troep die dáár achterbleef, deed de volledige boodschap teniet. Waar heb je het dan nog over?!

Start met je eigen rommel op te ruimen, spreek anderen aan op hun gedrag. 'Hé, we staan hier voor het klimaat, je verloor net je afval.' Of was massaal gaan afvalprikken, om je statement te maken. Dán maak je een andere indruk.

Formule 1 versus festival

Met enige regelmaat heb ik contact met een bedrijf dat afvalverzameling verzorgt op festivalterreinen. Toevallig had ik een afspraak met deze mensen in de dagen na de Formule 1 race op Zandvoort, waar zij ook dit soort werk hebben gedaan. Gedrag van mensen kwam ter sprake. Want nooit eerder hebben zij een terrein aangetroffen dat zo schoon en netjes was na een evenement. Terwijl er enorme aantallen mensen aanwezig waren. Zij waren het die zeiden dat de festivals met veel jongelui hier nog een groot voorbeeld aan kunnen nemen. Ik snap het geloof ik niet meer. Dit gesprek is ook de aanleiding voor mij om dit te schrijven, ik moet het even kwijt.

Terwijl het juist de klimaatstrijders zijn die tegen dit evenement waren. Met begrijpelijke argumenten en soms met de meest onzinnige of dubbelzinnige argumenten. Het contrast met de bende na nota bene een klimaatdemonstratie..... 

Eigen bijdrage

Wat mij betreft komen we al een heel eind als we allemaal onze eigen rotzooi opruimen, minder consumeren in waardeloze troep en wat minder verre reizen maken.

Dit alles klinkt misschien als een verwijt, maar als je verder kijkt, zie je dat het meestal niet met opzet gebeurt. Als je niet geleerd hebt hoe troep ontstaat en nooit hebt geleerd je rommel op te ruimen, hoe moet je het dan weten?

Als het over jongeren gaat, waar ik nog even erg mee begaan ben, zij mogen ontdekken dat je gedrag altijd gevolgen heeft. Altijd. En zich hier steeds bewuster van worden. Je zou de vraag kunnen stellen aan bezorgde jongeren, wat zij zelf voor bijdrage leveren, als het gaat over klimaatverandering. Want heel veel kleine veranderingen maken met elkaar een grote verandering.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf


Over de schrijver
Reactie plaatsen