Hoe communiceer je efficiënt met elkaar? Een uitdaging!
14 april 2021 

Hoe communiceer je efficiënt met elkaar? Een uitdaging!

Eenzaamheid en de manier van communiceren

Met alle protesten tegen maatregelen en alle eenzaamheid ten spijt is er vooral één ding erg opvallend. De manier waarop we met elkaar communiceren.

Het zogenaamde teksten heeft in de loop van de tijd de overhand gekregen. Dat heeft absoluut voordelen, je kunt iemand even wat laten weten of vragen zonder de ander direct te storen.

De nadelen worden helaas vaak vergeten.

Ruzie en ellende

Hele familieruzies en vetes ontstaan doordat teksten met een andere intonatie worden gelezen dan dat ze bedoeld waren. Besturen liggen overhoop doordat teksten niet goed werden geïnterpreteerd. Vriendengroepen vallen uiteen, huwelijken lopen op de klippen, kinderen die hun ouders niet meer zien; het verkeerd begrijpen van geschreven teksten heeft meer gevolgen dan je in eerste instantie zou denken.

Neem het woordje ‘ja’, een tweeletterwoord, maar met tientallen betekenissen. De manier waarop je dit kleine woordje uitspreekt en het gezicht dat je erbij trekt kunnen veel veranderen.

De communicatievaardigheden van elke generatie zijn erg verschillend. De tijd dat telefoonverkeer nog via een draadje ging en het aantal aansluitingen zeer was, is helemaal nog niet zo lang geleden. Tegenwoordig kunnen we de belfunctie bijna laten vervallen, want de jongste generatie lijkt niet meer te durven bellen. Gek genoeg.

Terug naar het nu, waar de jongeren in onze maatschappij het zwaar hebben. Althans, dat geven zij zelf aan. De eenzaamheid, het ontbreken van contact met leeftijdgenoten, dat is wat het ergst gemist wordt.

Bel eens iemand op

Zou het niet veel beter zijn om met elkaar te gaan bellen dan? Doorlopend is er contact, maar vooral via tekstberichten. Dan ben je wél de tijd kwijt, maar heb je veel minder contact dan wanneer je elkaar zou spreken. Bovendien zijn jongeren vrijwel altijd nog iets anders aan het doen, naast het appen, dus echte aandacht is er ook niet voor elkaar. Bellen of videobellen zou veel meer in ere hersteld mogen worden.

We zijn toch niet geboren met een toetsenbord op onze rug?

Uitdaging voor jong en oud: Probeer eens een week lang, in de privésfeer, zonder tekstberichten te communiceren. Alleen bellen. Je zult versteld staan van de verbaasde reacties, maar ook van het echte contact. Heel verfrissend.

Over de schrijver
Reactie plaatsen