Ben jij spiritueel? Heb je ook de spirit om er iets mee te doen?
09 maart 2021 

Ben jij spiritueel? Heb je ook de spirit om er iets mee te doen?

Hooggevoelig, spiritueel, hoogsensitief?

Hooggevoelig, spiritueel, hoogsensitiefvul het rijtje maar aan. Voel jij je aangesproken? Hoort een van deze woorden bij jou? Wat mooi dat je deze kwaliteiten in jezelf ontdekt hebt!

En? Doe je er ook iets mee? Wat bied je anderen, die je misschien ziet worstelen met deze zelfde kwaliteiten, maar die er nog geen weg mee weten? Want je herkent dat in andere mensen, toch?

Te flauw, te laf, er zit geen spirit in

Veel coaches, yogi’s en therapeuten zijn gestart als zelfstandig ondernemer om te kunnen delen wat zij zelf ervaren hebben. Om te laten zien aan de ander hoe zij overeind blijven of hoe ze opgekrabbeld zijn na een heftige periode. Prachtig, hulde aan iedereen die zich op deze manier inzet voor een mooiere wereld.

Zelfstandig ondernemer hè? Ik sprak vandaag iemand die voorheen opleidingen gaf aan kleine zelfstandigen uit de coach- en yogawereld. Ik volg een cursus bij haar, op een heel ander vlak, en ik had een specifieke vraag gesteld met betrekking tot het programma dat ik verspreid. Zij belde mij al snel en we voerden een gezellig telefoontje Maar er gebeurde ook iets raars. Ik vertelde wat meer over mijn persoonlijke drijfveren. Toen zij hoorde dat mijn doelgroep uit yogadocenten bestaat, deed ze een uitspraak, waar ik nogal van schrok. Zij vond dit een lastige doelgroep, waar zij mee was gestopt, want het kostte haar erg veel energie. Ik citeer: “Ik vond ze over het algemeen te flauw, te laf, er zit geen spirit in. Het zijn vaak helemaal geen ondernemers.”

Deze uitspraak moest bij mij even landen. Maar eerlijk gezegd, begrijp ik het wel een beetje. Als ik zie hoe weinig spirit er zit in sommige coaches en yogadocenten, hoe weinig ondernemerszin er in zit, hoe weinig creatief er omgegaan wordt met veranderingen, dan verbaas ik me daar soms ook over. Ik realiseer me dat niet iedereen gelijk is en dat juist de diversiteit in de mensen de wereld leuk maakt. Maar je bent ondernemer of je bent het niet. Je zult je eigen broek op moeten houden, er is niemand die jou de spreekwoordelijke trap onder je kont geeft.

De denigrerende manier waarop (veel te vaak) gesproken wordt over werken in loondienst, ‘vroeger werkte ik voor een baas’, daar moet ik vaak om lachen. Een hond heeft een baas. Als werknemer heb je hele andere vrijheden, misschien wel meer dan wanneer je zelfstandig bent. Wie als zelfstandige vooruit wil, zal echt zelf de kar moeten trekken.

Zelf de kar trekken

Ik ben benieuwd naar jouw spirituele gaven en bezigheden in combinatie met het ondernemerschap. Kies je alleen de makkelijke wegen of durf je ook hierin wat uitdagingen aan te gaan? Ofwel, heb je ook de spirit om echt iets te doen met wat jou gegeven is?

Be a change maker!

Laten we elkaar helpen! Als eenpitters of kleine ondernemers kunnen we met elkaar delen wat ons persoonlijk vooruit helpt of heeft geholpen in onze business. Eén van de redenen waarom ik het programma van EindExamenYoga deel. Ik merkte dat ik hier jongeren mee kon helpen, leraren en zorgcoördinatoren ontlastte en mijn zakelijke huishoudboekje zag er ook ineens een stuk beter uit. Doe je mee?

Over de schrijver
Reactie plaatsen