Beweegarmoede en leerprestaties

Beweegarmoede

Het is zo jammer en zo onnodig dat er zoveel kinderen zijn die veel te weinig beweging krijgen. Vooral omdat het voor een groot deel eenvoudig op te lossen is. Op de fiets of lopend naar school gaan zou al een behoorlijk deel van het probleem kunnen oplossen, maar in plaats van zelf het transport te regelen zitten scholieren massaal op de achterbank.

De kranten staat er vol van , maar er is een aspect waar wat mij betreft nog teveel aan voorbij gegaan wordt. Deze berichten gaan namelijk vooral over gezonder leven en overgewicht, maar vergeten we niet iets?

Zelfstandigheid

Door zelf het vervoer naar school te regelen (en naar de sportclub, naar afspraken, naar vrienden, enz) leert een kind ook zelfstandig te zijn. Het zal zo nu en dan een oplossing moeten vinden voor kleine calamiteiten. Het leert zich voor te bereiden op omstandigheden, plannen dus. Een hele gezonde ontwikkeling, die ook hoort bij gezond groot worden.

Kracht en conditie

Kinderen die dagelijks een kilometer of tien naar school moeten fietsen, hebben daar zo'n beetje de rest van hun leven plezier van. Tijdens de jaren waarin je 'groot' wordt, bouw je door de dagelijkse fietstocht aan een sterk gestel. En de fietstocht, vooral de terugweg, levert nog meer winst op. Het zorgt ervoor dat je even loskomt van alles wat je die dag hebt meegemaakt. Een soort meditatie dus, maar dan op de fiets. Ook als je met een groepje bent en je kletst gezellig met elkaar, je kunt even je gedachten verzetten.

Stilstaan is achteruitgaan

Regelmatig even stil zijn, stilstaan bij wat er op dat moment is, is hartstikke waardevol. Maar teveel stilstaan maakt je stijf, zowel lichamelijk als geestelijk. Je moet af toe bewegen om ruimte te maken, om soepel te blijven. Anders kan er niets meer bij. Dan raakt je brainspace vol. Door te bewegen creëer je weer ruimte en kan alles wat je hebt meegekregen verwerkt worden om het nooit meer kwijt te raken. Als alles 'opgeruimd' is, kan er weer wat nieuws bij. Zo ongeveer.

Beweging geeft ruimte

En als kers op de taart kun je ook nog zeggen dat je door te bewegen losser wordt en je kwijt kunt raken wat je niet meer nodig hebt. Zoals stress of piekergedachten. Je hebt vast weleens gehoord dat hardlopers het zo fijn vinden om hun hoofd leeg te lopen. Of dat sporters na een intensieve training zeggen dat hun hoofd helemaal leeg is. Nou vind ik dat een rare uitdrukking, want het is heel slecht met je gesteld als je hoofd werkelijk leeg is. Dat kan natuurlijk niet, maar je kunt wel je gedachten rustig maken. Een groot voordeel van bewegen, vooral van intensief bewegen, is dat je even afgeleid raakt van je beslommeringen. En dat is hartstikke goed voor ieder mens!

Al lopen er wel veel leeghoofden rond, hhmmmm.... zou het echt kunnen?

Betere leerprestaties

Door regelmatig te bewegen zullen de leerprestaties beter worden. Ontspannen bewegen, intensief bewegen en jezelf zo nu en dan eens uitsloven en de limiet opzoeken is echt een waardevolle en belangrijke bijdrage aan je schoolcarrière. Nog een goede reden om de beweegarmoede aan te pakken!

Over de schrijver
Reactie plaatsen