Yogalessen op school

Verschillende redenen

Waarom zijn (besturen van) scholen toch zo terug terughoudend als het gaat over yoga in de klas? Een vraag die vaak voorbij komt op social media en in andere publicaties over yoga.

Naar mijn mening heeft dat te maken met meerdere dingen. Verschillende redenen waarom de scholen yoga of mindfulness buiten de deur houden zijn echter best gemakkelijk weg te halen. Ik ga er hier een paar benoemen.

  1. Het idee over het zweverige imago van yoga kun je in één keer van tafel vegen als je jezelf laat zien. Tenzij je zelf een zweeftype bent, dan natuurlijk niet.
  2. Het idee over lenig moeten zijn voor yoga is ook een veelgehoord misverstand. Nee, yoga is geen gymles en al helemaal geen circus. Daar is de leerkracht lichamelijke opvoeding voor.
  3. Het idee dat er geen tijd voor yoga is, die is echt leuk. Want leerkrachten die regelmatig een yoga- of stiltemoment hebben ingebouwd in het dagprogramma, weten uit ervaring dat zij hierdoor meer tijd hebben. Klinkt tegenstrijdig, maar het is waar. Er gaat minder tijd verloren aan het scheppen van orde bijvoorbeeld, de kinderen zijn minder afgeleid en nemen makkelijker de leerstof in zich op.
  4. Het idee dat er van alles overhoop gehaald moet worden voor een yogales is ook nog een struikelblok. Nu weet ik dat sommige yogastijlen enorm veel hulpmiddelen tevoorschijn halen voor een les, maar dat is absoluut niet nodig voor yoga op school.

Laat zien wat je doet

Met de anti-stress en antifaalangst-cursus van eindexamenyoga heb je de mogelijkheid om dit allemaal te ontkrachten. Je kunt laten zien, met je handboek op tafel, wat je te bieden hebt. De leerlingen kunnen kennismaken met jou, met yoga, met ontspanning op een andere manier. Je laat met deze cursus een eerste indruk achter, zowel bij de schoolleiding als bij de leerlingen.

Niet zelden werkt dit als een olievlek. Dan verschijnt de moeder van een van de leerlingen in je yogales of een docent van de school, dat is echt een mooi compliment. Zo bouw je tegelijkertijd aan twee kanten van je yogabedrijf. Tof toch?

Hoe leg jij dat dan uit?

Nog een keer terug, want ik zeg vaak dat ze op scholen willen graag weten wat je te bieden hebt. Dan komt de vraag:

Hoe leg jij dat dan uit?⁠

Ik ga er heen, neem mijn handleiding mee, die laat ik ook zien aan degene waar ik mee in gesprek ben. Zo wordt duidelijk wat ik bied, dat spreekt eigenlijk altijd wel aan.

Dus ik kan dan gewoon mijn boek ook meenemen?⁠

Zeker, gewoon doen! Kopiëren is niet oké, er geldt copyright, maar het boek inzien is kan prima. Laat het boek voor je werken. Je zult zien dat jouw openheid gewaardeerd wordt!

Over de schrijver
Reactie plaatsen