Woorden met een negatieve associatie
12 april 2021 

Woorden met een negatieve associatie

Woorden kunnen weerstand oproepen

Dat sommige woorden weerstand oproepen dat is niets nieuws. Maar weet je dat er ook veel woorden zijn met een negatieve uitwerking, waar je dat niet zo bij verwacht? En dat het bij verschillende groepen mensen ook nog heel verschillend kan zijn?

Hier als voorbeeld het woord ‘leren’. Veel mensen vinden het leuk als zij iets nieuws kunnen gaan leren. Dat is een afwisseling, dat is groei, uitdaging, ontwikkeling, nieuwe mensen ontmoeten, ga maar door.
Gebruik je echter het woord ‘leren’ bij de gemiddelde puber, dan is de kans groot dat het minder lekker overkomt en juist een negatief gevoel oproept.

Helaas roept het woord ‘helaas’ ook vaak gevoelens op die je liever niet wilt hebben. Want helaas wordt te vaak gebruikt als verontschuldiging zonder dat iemand zijn excuus maakt. Het wordt bijvoorbeeld nogal eens gebruikt (misbruikt) als gespreksstopper door iemand die aangesproken wordt op zijn gedrag.

Nog een leuke: we hebben het massaal over ont-moeten. Leuk gevonden, dat zeker. Maar er zijn toch echt dingen die moeten. We moeten dat woord niet zo beladen maken. (zie je ‘m?) Voor sommige mensen heeft het woord een negatieve lading. Al dan niet aangepraat door de één of andere zelfbenoemde voel-je-goed-goeroe.

Discussies zetten de toon

Dan hebben we ook nog een hele waslijst aan woorden die een negatieve lading hebben gekregen, door allerlei discussies. Bedenk voor je jezelf maar welke woorden je nog nauwelijks uit durft te spreken, omdat je dan weleens onterecht van iets beticht kunt worden. Een gesprek voeren wordt op deze manier steeds lastiger.

Heb je ook zoveel stress?

Als laatste het woord stress. Het woord stress wordt doorlopend gebruikt, alsof onze norm is geworden dat we stress hebben. Stress is helemaal niet altijd negatief, stress is zelfs nuttig en nodig op bepaalde momenten.
Wanneer je tijdens een ontspanningsoefening zegt: ‘Heb je de laatste tijd zoveel stress gehad? Dat mag je nu even laten gaan.’ dan herinner je de mensen er juist weer aan. Waren ze het net even vergeten, breng jij het weer terug.

Door ergens beter op te letten, kun je heel snel veranderingen teweeg brengen. Denk goed na over je woordkeus, ga eens na of je veel stopwoorden gebruikt en aan welk gevoel die refereren. Luister naar jezelf en ontdek of je veel ‘grote’ taal gebruikt, waarmee je eigenlijk overdrijft. Die neiging heb ik zelf, daar moet ik goed op letten.

Heb je ergens een bloedhekel aan?
of
Ben je er niet zo enthousiast over?

Helaas ben ik te laat, want helaas had ik mijn wekker niet gezet.
of
Excuses, ik ben vergeten mijn wekker te zetten, ik zal er voortaan beter op letten.

Over de schrijver
Reactie plaatsen