Taalgebruik in de jongerenyogales

Taalgebruik

Vanwege een paar kleine signalen heb ik eens een klein onderzoekje gedaan onder jongeren in mijn les, dat ging over taalgebruik, over woorden. Eerlijk gezegd wist ik van sommige woorden echt niet dat ze als zweverig bestempeld kunnen worden, maar jongeren hebben daar soms echt andere ideeën over. Inmiddels heb ik er meer onderzoek naar gedaan, maar dit kleine vragenrondje heeft mij veel duidelijk gemaakt.

Woordkeus

In de jongerenyogalessen blijkt het vaak handiger te zijn bepaalde woorden niet te gebruiken. En al helemaal niet in je aankondigingen of flyers en dergelijke, omdat de jongeren daar al direct op kunnen afhaken.

Neem een woord als ‘geest’ bijvoorbeeld. Heel normaal, vaak gebruikt, ik hoor zelf niks geks. “Ontspanning voor lichaam en geest.” Helemaal niet zo raar om dit zo naar buiten te brengen toch?

Maar….. uit navraag bij jongeren blijkt dat zij het woord ‘geest’ echt enorm zweverig vinden.
“O ja?”
“Ja, dat slaat toch op niks? Wat is nou je geest?”
“Hmmmm. Zou ik het wel over ‘body and mind’ kunnen hebben?”
“Ja, ja. Dat is tenminste duidelijk!”

Precies dit gesprek voerde ik eens met een leerling. Ik zou het niet eens kunnen verzinnen! Maar dit is wel hoe er naar wordt gekeken. Dus gebruik woorden die passen bij de deelnemers die je wilt aanspreken of die voor je zitten.

Flyers en drukwerk

Check je flyers en je drukwerk, vraag aan een jongere die je kent wat hij of zij ervan vindt. Het commentaar kan echt heel verrassend zijn en kan het verschil betekenen tussen geen of veel deelnemers.

Het kan heel verhelderd werken om zelf eens na te gaan:
Ben jij het weleens tegen gekomen, dat bepaalde woorden niet begrepen werden? Woorden die voor jou heel gebruikelijk zijn, maar bij iemand anders onbekend of onbegrepen?
Of woorden waar je je misschien zelf aan gestoord hebt?
De kans is groot dat anderen het ook zo ervaren!

Over de schrijver
Reactie plaatsen