Wie seksualiseert hier wie?

Gaat het mevrouw Simons?

Via een repost bereikt een tweet van Sylvana Simons mij. Ik schrik er best wel van en mijn eerste gedachte is 'Zo gaat het, mevrouw Simons?' De repostende partij voegt er nog iets aan toe, over victim blaming.

Nou vind ik van alles van Sylvana Simons, over het algemeen vind ik haar redelijk hysterisch en als iemand mensen in hokjes plaatst is zij dat wel. Toch zie ik ook iets heel moois in wat zij doet, want zij brengt ongemakkelijke onderwerpen op tafel, die het waard zijn om besproken of zelfs aangepakt te worden. Ik heb veel bewondering voor haar moed en de kracht die zij steeds weer vindt, los van het onderwerp en mijn ideeën daarover, ga er maar aan staan om al dat commentaar steeds weer over je heen te krijgen. De manier waarop brengt haar persoonlijke manier van buitensluiting helaas nogal eens in beeld.

Seksualiseren

Terug naar die post, want daar werd mijn aandacht op gevestigd. Het raakte me. En ik gooi het hier even neer, ik wil het even kwijt. Want als we respectvol met iedereen omgaan, moet dat van beide kanten komen en dan zullen we ons op momenten aan regels en normen moeten houden.

Docenten die last hebben van 14jarige meisjes in crop tops en van hen verwachten hun kleding aan te passen, is exact waarom wij vrouwen nergens veilig zijn. Tijd om de heren aan te spreken op hun perverse seksualisering en de boodschap die ze daarmee aan jongens meegeven.

Weet je? Die docent hè, dat had ik kunnen zijn. Ik had er een opmerking over gemaakt kunnen hebben. Ja, ik heb daar last van. Last van het idee dat deze manier van kleden misschien iets uitlokt, dat dit onschuldige kind nooit meer zal vergeten. Hier begrijp ik de term victim blaming, daar ben ik het mee eens, maar ik wil het toch liever voorkomen.

Een mooie metafoor die laat zien waarom het ook een hele verstandige opmerking geweest kan zijn:

Je leert je kind toch ook uit te kijken als het oversteekt bij een zebrapad (VOP)? Of zeg je, dat ze zonder kijken door mogen lopen, want het is toch de schuld van die automobilist die je aanrijdt. Niks aan de hand. O, jee, je bent invalide of erger. Ja kind, vervelend, het was niet jouw schuld.

Ik ken de situatie niet, waar deze post over gaat, ik was er immers niet bij. Het staat er ook niet bij, dus ik schets als lezer een beeld van de situatie.

Wat een aannames allemaal in deze tweet! Het is toch gruwelijk! En om het feest compleet te maken geven we ook nog even een beschuldiging af naar deze docent.

Waar heeft die docent last van? Ik zie vaak kinderen fietsen naar school en ik heb me vaak afgevraagd of ze vergeten zijn zich aan te kleden. Sorry, maar je gaat naar school. Je kleedt je sexy (wie seksualiseert hier wie, is de vraag), maar daar mag kennelijk niemand iets van zeggen.

Ik heb als volwassen mens genoeg meegemaakt om, als ik meiden in een groep heb, dit onderwerp ter sprake te brengen. Want ja, je kleedt je zo om gezien te worden. Helaas zien ook kwaadwillende of ongeremde mensen je, die zien dit als uitnodiging. Fout, zeker, maar helaas wel de realiteit. Ik kan er, als docent, inderdaad niet goed tegen om te horen dat er iemand is aangerand of erger. Ik zou mezelf voor mijn kop slaan!

Victim blaming?

Gelukkig is dit meisje blijkbaar nog geen slachtoffer, dus van victim blaming is toch geen sprake? Alvast met vooruitwerkende kracht misschien? Ik denk dat deze docent probeert te voorkomen dat dit onschuldige meisje slachtoffer wórdt. En dat is hem te prijzen. Wanneer je weet wat de gevolgen zijn van verkrachting of aanranding, dan wil dat niemand anders hetzelfde overkomt. Wie vertelt hier of de docent heeft gemerkt dat er in de klas een sfeer ontstond die onwenselijk was? Ja, daar moet van alles aan gedaan worden, daar zijn we het dan erg over eens. Maar zover is het niet. Nog niet. Nog lang niet ben ik bang. Dus bescherm jonge mensen tegen zichzelf. 

Omgeving

De wereld waarin we leven, zit nou eenmaal vol met idioten. Op school voelt een docent verantwoording, dus hij doet iets. Beter dan niets. Maar om deze docent als perverseling neer te zetten, hou eens op!

In een omgeving als school of binnen bedrijven, zou het wat mij betreft helemaal niet zo gek zijn om er kledingvoorschriften op na te houden.

Voor mijn part gaat iedereen aan zijn blote kont over straat, dat zou moeten kunnen, zonder dat je lastig gevallen wordt. Dat we nog niet in zo een wereld leven, mag duidelijk zijn. 

Misschien dat Sylvana het zelf eens kan proberen in de Tweede Kamer? In je blote naveltruitje en een rokje dat zo kort is dat de bilplooi zichtbaar is, lijkt me interessant om te zien wie je beschuldigt van perverse seksualisering als je weggestuurd wordt. Of het gaat over kleding of over misplaatste beschuldigingen, misschien zie je dan in dat er ook nog zoiets bestaat als fatsoen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen