Welke houding neem jij aan?

Wat laat jij zien?

Je kent het wel, het beeld van iemand die gewonnen heeft. Kun je voor de geest halen hoe dat eruit ziet? Juist, armen in de lucht, een brede lach op het gezicht en niet zelden een euforische schreeuw.

Doe je ogen maar eens dicht en zie het helemaal voor je. Iemand die een belangrijke overwinning in de wacht heeft gesleept, bij een sportwedstrijd of een loterij, het maakt niets uit. Stop even met lezen en leef je een minuutje in.

Ben je er weer? Hoe voel je je? Heb je ook een glimlach op je gezicht? Voel je enthousiasme?

Mooi hè, dit is de kracht van gedachten. Nog mooier: jouw omgeving doet weer met jou mee, dus je omgeving wordt ook een beetje vrolijker.

Gewoonte

Helaas is klagen de standaard geworden, grote dagdelen worden gevuld met gejammer en gemier. Geloof je het niet? Neem dan de proef op de som en verbaas je over de reacties als je zegt dat het fantastisch met je gaat, als iemand vraagt hoe het met je is. Mensen weten niet eens hoe te reageren. Ze verwachten een klaagzang om je vervolgens te overladen met goedbedoelde, ongevraagde adviezen. Helaas meestal holle adviezen, zonder inhoud.

Kun je je voorstellen hoe iemand eruit ziet die klaagt? Zoals een verliezer, voorovergebogen, omlaag hangende schouders en de mondhoeken lijken verzwaard te zijn. Er straalt een energie vanaf die vraagt om troost en aandacht. Als er een echte reden voor is, is dat prima. Maar maak het niet de standaard. Zo gijzelen we elkaar doorlopend, durf je niet eens lol te maken, want iemand heeft het zogezegd zwaar. Als je vraagt wat er aan scheelt, blijkt het alledaags gepruttel te zijn. Intussen wordt de sfeer in de directe omgeving omlaag getrokken.

Houding van winnen of verliezen

Wees je bewust van je houding. Neem een houding van winnen aan, een open en energieke houding. Fake it until you make it. Je gaat zien dat je mensen gaat aantrekken die ook positief in het leven staan. Mensen die verder willen, die kansen zien, die enthousiast zijn. Zelfs als je in de 'shit' zit, klaag je of draag je? Je hebt keuze!

Mensen die je kent gaan je anders behandelen, probeer het en je zult zien dat het waar is. In plaats van met je mee te praten en samen in de put te zakken, wordt de sfeer energieker en positiever. Jouw omgeving gaat je positiever behandelen, je trekt er geen energie uit, maar geeft juist energie. En die wordt ook aan je teruggegeven, dus je verbetert je eigen omstandigheden. Verliezers zoeken andere verliezers op, winnaars trekken winnaars aan. Waar wil jij zijn?

Dit kost niets anders dan een beetje moeite in het begin, het resultaat is er vrijwel direct.

Je leven wordt er een stuk leuker door!

Over de schrijver
Reactie plaatsen