Wat verdient jouw aandacht?

Aandacht

Wat krijgt jouw aandacht? En verdient het die aandacht ook?

Twee waardevolle vragen, die confronterend en heel helpend kunnen zijn. Vooral als je bedenkt dat de meeste mensen zich er niet zo van bewust zijn waar zij hun aandacht aan besteden. Een bekend gegeven is dat de meeste aandacht van mensen uitgaat naar zaken waar ze niet zo blij van worden of die ze helemaal niet zo interessant vinden. Dat is best raar, want elk moment van aandacht heb je maar één keer, je kunt de tijd immers niet terugdraaien.

Wat is aandacht eigenlijk?

Nog een mooie vraag, die het verdient om gesteld te worden tijdens een cursus EindExamenYoga. Immers, door bewust te kiezen waar jouw aandacht naartoe mag, geef je je leven meer zin. Over je gedachten en je aandacht ben je zelf de baas, dat is voor veel leerlingen een verrassing om te horen. Ze voelen direct dat het waar is, maar hebben het gewoon nog nooit zo bekeken. Als we vervolgens gaan praten over wat aandacht is, dan wordt het ineens weer wat lastig. Door middel van leuke oefeningen en voorbeelden kunnen we het onderzoeken. En dan natuurlijk leren om het bij jezelf te houden. Want je aandacht wordt vaak snel gepikt!

Door er op deze manier naar te kijken en er aan te werken wordt het een duidelijk. Naast de les die er in zit, is het vaak ook gieren van de lach.

Wat wil je?

Als je het hebt over kostbare tijd en hoe druk het allemaal is, dan kun je nog op een andere manier naar aandacht kijken. Waar kun je een besparing vinden? Hoe kun je zorgen dat jouw kostbare aandacht naar de juiste dingen gaat?

Ben je bijvoorbeeld een pester? Daar begrijp ik niets van, want naast alle andere dingen die ik van pesten vind, snap ik echt niet waarom je tijd en aandacht besteedt aan iemand die je kennelijk niet zo leuk vindt. Waarom?

Wat denk je van het eeuwigdurende geklaag over een leraar waar je niet blij mee bent? Je kunt tegen de hele wereld klagen en jammeren, maar dat gaat helemaal niets veranderen! Zonde van je aandacht! Ga naar de juiste persoon, de leraar zelf of een mentor, om aan te geven wat je precies moeilijk vindt. En dan met concrete dingen komen, want dat je het 'echt gewoon een stomme vent' vindt, daar heeft niemand wat aan. Dan verknoei je niet alleen je eigen tijd/aandacht, je pikt ook de aandacht van de ander.

Aandacht sturen

Jij staat zelf aan het stuur, als het gaat over jouw aandacht. Althans, in veel gevallen, niet altijd natuurlijk. Wat je aandacht geeft, dat groeit. Dus bedenk goed wat je wilt, wat je belangrijk vindt, wat je wilt bereiken. Besteedt daar je aandacht aan. Het hoeft niet leuk te zijn, het mag zelfs vervelend zijn, maar laat het je aandacht waard zijn. Want soms moet er aandacht besteed worden aan minder leuke tussenstappen op weg naar je einddoel.

Where attention goes, energy flows

Jij bent kapitein op je eigen schip, kies de juiste koers!

Over de schrijver
Reactie plaatsen