Sta jij altijd klaar om anderen te helpen?
18 oktober 2021 

Sta jij altijd klaar om anderen te helpen?

Als ik elke keer 1 euro had gekregen...

Vanmorgen na een heerlijke buitenles in de herfstzon, zitten we zoals elke week nog even aan een kopje koffie met elkaar. Vandaag beland ik in gesprek over ondernemen. De dame naast me is altijd ondernemend geweest, zo vertelt ze, zij heeft een kinderdagverblijf gehad. Op dit moment heeft zij geen bedrijf en ook geen werk, althans, geen betaald werk. Op allerlei verschillende plaatsen spant zij zich in om mensen te helpen die het minder goed hebben. Toch zit ondernemen haar in het bloed en zo helpt ze regelmatig andere ondernemers of starters met het maken of verbeteren van hun business-plan. Ze zucht ervan.

Zucht...

Als ik vraag waar die zucht vandaan komt, vertelt ze dat ze schatrijk geweest zou zijn als ze van elke ondernemer die ze geholpen heeft in haar leven één euro zou krijgen. Ze voegt eraan toe, dat zij een gever is:

'Ik geef altijd, ik geef alles altijd maar weg. En dan vergeet ik mezelf. Totdat ik omval en in een burn-out zit. Dat heb ik nu een paar keer moeten doorstaan. Ik moet er echt mee stoppen, met al dat geven.'

Balans

Daar heb je 'm weer, wat kom je dat vaak tegen. De balans is zoek.

Ik vraag aan haar waarom ze zoveel geeft. Zij antwoordt dat zij dat fijn vindt, het zit in haar aard en het voelt goed. "Maar het gaat niet goed", voegt ze er nog aan toe.

Om de balans weer in evenwicht te krijgen, of beter nog, om de balans in evenwicht te houden, zijn er meer mogelijke oplossingen. Al pratend, vraag ik haar of ze daar weleens over nagedacht heeft? Andere mogelijkheden om het evenwicht te behouden?

Nou, die ziet ze niet zo. Gewoon veel vaker 'nee' zeggen, maar dat vindt ze erg moeilijk merkt ze.

Je kunt in plaats van stoppen met geven, ook besluiten meer te ontvangen. Zeg vaker 'Ja' in plaats van vaker 'Nee'. Dan kun je toch je hart volgen, maar trek je jezelf niet steeds leeg.

Gezicht spreekt boekdelen

Het gezicht dat ik nu zie, spreekt boekdelen.

"Jeetje, ja, dat is waar. Dat kan ook. Nou, daar zeg je me iets, ik word er helemaal blij van!"

Als we uit elkaar gaan, geeft ze nog aan dat ze deze mogelijkheid eens gaat onderzoeken, met een dikke knipoog. We begrijpen elkaar.

Over de schrijver
Reactie plaatsen