Ik sta onder hoogspanning

Hoogspanning

"Man, man, man, wat een stress! Moet ik dan altijd onder hoogspanning staan?"

Stress, wat betekent dat eigenlijk? In de volksmond is dit woord volledig ingeburgerd, er gaat geen gesprek voorbij of iemand roept wel iets over stress. Als je voor de gein eens vraagt wat daarmee precies bedoeld wordt, dan komt er vaak een leeg antwoord. Iets van "nou gewoon, stress'. Hoe vaak zeg jij dat je het druk hebt?

Weet je dat dat jouw waarheid wordt? Of is? Hoe vaker je zegt of denkt dat je het druk hebt, hoe meer je het zelf zult geloven en voor je het weet heb je het doorlopend zo druk als een klein baasje en voel je je alsof je onder hoogspanning staat, zonder dat je meer doet dan toen je nog niet vond dat je het druk had.

Lees hem nog maar een keer. Tenminste, als je het daar niet te druk voor hebt.   

Oorzaak

Waar heb je eigenlijk last van? Heb je het echt zo druk of heb je je laten meesleuren en voel je je onzeker als je de enige bent die het niet druk heeft?

Ga eens op onderzoek uit en vind uit waar je de meeste stress van ervaart. Wat kost onevenredig veel tijd, wie slurpt jouw energie op, waar zitten jouw persoonlijke lekken? Het kan zijn dat je een aanwijsbare oorzaak vindt, die steeds spanning geeft. Als je die vindt, merk dan op dat de spanning al afneemt enkel doordát je het weet. Dat is zo wonderlijk! Natuurlijk kun je wat veranderen aan een situatie, als dat binnen je macht ligt. Als je druk ervaart door zaken waarop je totaal geen invloed hebt, dan kun je jezelf er beter van overtuigen dat het beter is om het te accepteren, of te erkennen.

Het weer

Iets waar je bijvoorbeeld geen invloed op hebt, is het weer. Je kunt je heel druk maken over het feit dat het regent, maar je kunt er echt niets aan veranderen. Je kunt wel veranderen hoe je er op reageert.

Er is ook een groot gebied waar je een klein beetje invloed op hebt, zoals de politiek of het milieu. Je kunt inspannen om jouw kleine bijdrage te leveren, maar wat je buurman doet is al minder controleerbaar, laat staan wat er aan overkant van de oceaan gebeurt. Maak je niet druk over datgene waar je niets aan kunt veranderen.

En datgene waar je wél invloed op hebt, kun je zodanig aanpassen dat je je daar niet meer druk over hoeft te maken. Minder stress, opgelost.

Burn-out

Wie te kampen heeft met een burn-out krijgt zeer waarschijnlijk deze les gepresenteerd, tijdens een cursus mindfulness of in therapie. Het worden vaak de cirkels van invloed genoemd. Selectiever zijn in de dingen waarover je je druk maakt, zorgt voor minder druk, soms voor belachelijk veel minder druk. Laat je niet stresseren door alle schreeuwers om je heen, laat je niet meesleuren in de hippe 'drukdrukdruk'-cultuur. Zeg in plaats daarvan eens dat je het helemaal niet druk hebt, de leukste baan van de wereld en dat je geniet van elke dag. Het is even schokkend als hilarisch als je de reacties hierop ziet!

Over de schrijver
Reactie plaatsen