De juiste houding voor het examen

Lichaamstaal

Vandaag volgde ik een online workshop over lichaamstaal. De manier waarop je beweegt kan veel over je vertellen. En het is wonderlijk om op te merken wat er met je gebeurt als iemand anders aanwijzingen geeft om jou te beperken in bewegingen of om je aan te moedigen je bewegingen uit te breiden. Soms ronduit ongemakkelijk zelfs.

Eén van de eerste oefeningen was hardop uitspreken ‘ik kan het niet’. Eerst met een houding die volgens jou past bij ‘ ik kan het niet’. Daarna rechtop staand, stevig op je beide benen, nogmaals zeggen ‘ik kan het niet’. Het is zo waardevol om te merken wat een kleine wijziging in je houding verandert aan wat je zegt, terwijl de woorden hetzelfde zijn.

Open houding

Wat ik vaak meegeef aan jongeren is dat een open houding belangrijk is. Al zie je het even niet meer zitten tijdens je examen, zak dan niet voorover, laat je hoofd niet hangen.

Voorover gezakt, met je hoofd hangend, ben je een verliezer. Je ziet niets, er komt niets binnen, je bent gesloten, je hebt opgegeven, je hebt verloren en je bent verloren. Niet echt een opbeurende houding die ruimte biedt voor optimisme.

Recht je je rug, dan stel je je open. Je ziet de ruimte om je heen, er kan informatie binnen komen, je staat open voor communicatie. Je houding is er één van trots, ik mag er zijn, hier ben ik. Steek je ook nog je armen in de lucht, dan vier je de overwinning en ben je echt een winnaar. Hieperdepiep hoera!

Een leuke aanvulling is dat we vaak ook een afgesloten houding hebben als we op de telefoon zitten te scrollen. Het hoofd voorover gebogen en een ingezakte houding. Zou dat misschien ook iets zeggen over de vele jongeren die het allemaal niet meer zo zien zitten?

Jij mag er zijn

Recht met regelmaat even je rug en rek je lekker uit, let op je houding, laat daar al positiviteit vanuit gaan. Jij mag er zijn! Zonder jou was de wereld niet compleet!

Over de schrijver
Reactie plaatsen