Hoe overleef ik deze crisis?

Crisis

We zitten nog altijd midden in een crisis. Door de corona-pandemie ligt de hele wereld zo'n beetje overhoop. Alles wat je zeker dacht te weten, blijkt ineens niet zo een zekerheid meer te zijn. Er zijn mensen die er beter van worden, zoals tijdens elke crisis. De meeste mensen lijden er echter onder. Ook in yoga-land wordt er steen en been geklaagd, want in het afgelopen jaar zijn er maar weinig yogalessen gegeven. Vind je het ook niet interessant om te zien wat zich allemaal afspeelt?

Gestopt

Velen plaatsen direct hun 'kop op het hakblok', gaven op of begonnen te schreeuwen. Menigeen is gestopt met de yoga-praktijk. Zij zagen het niet meer zitten, kwamen financieel niet rond en ontdekten dat een arbeidscontract mét arbeidsvoorwaarden zo gek nog niet is. Want als zzp-er moet je zelf een spaarpotje opbouwen voor onvoorziene momenten. En dit blijkt wel een heel lang onvoorzien moment te zijn, lang niet iedereen ontvangt ondersteuning, niet iedereen heeft genoeg reserves om dit op te vangen.

Creatief

Veel anderen hebben op allerlei creatieve manieren oplossingen gevonden. Ons creatieve brein heeft overuren gedraaid, op zoek naar oplossingen. En niet onverdienstelijk, want alles bij elkaar hebben we met elkaar toch heel wat oplossingen bedacht.

Genoeg kracht hebben om ook de uitdagingen te kunnen dragen. Ook dat is yoga.

Online lesgeven, wie had dat 2 jaar terug kunnen geloven? Kennismakingsbijeenkomsten, maar dan online, om te kijken of een opleiding bij je past. Wandelend coachen compleet met yoga onderweg. Buitensporten en bewegen is niet meer raar, die drempel is weg. Hopelijk blijft dat zo. Er is een hele nieuwe wereld opengegaan, vol nieuwe mogelijkheden en kansen.

Betekenis

Weet je wat nou zo bijzonder is? Het woord 'crisis'. Want weet je wat 'crisis' betekent?

Crisis = Ommekeer

Het woord crisis is afkomstig uit het Latijn en betekent ommekeer.

Ommekeer

Door gedwongen te zoeken naar oplossingen, komen er mogelijkheden bovendrijven, die je nooit had gezien zonder deze crisis. Mensen met een lichamelijke beperking bijvoorbeeld, kunnen ineens meedoen met de yogales, online. Het is er nu. Naast de deelnemers die live komen, kunnen anderen thuis volgen. De opmerking dat er nu meer deelnemers in elke les zijn dan in de pre-coronatijd is al vaak gemaakt. Opleidingen zijn online gezet en kunnen blijven bestaan naast live-op-locatie opleidingen. Dat biedt mogelijkheden, voor wie zich niet kan vrijmaken om er live bij te zijn.

Misschien moeten we ook wel meer kijken naar wat bij deze tijd hoort. Minder reisbewegingen, minder vervuiling, minder minder. Het werd tijd.

Laat het alsjeblieft een ommekeer zijn!

Over de schrijver
Reactie plaatsen