Waar zitten mijn energielekken, wat trekt mij zo leeg?
04 april 2021 

Waar zitten mijn energielekken, wat trekt mij zo leeg?

Voel je je moe en uitgeput?

Heb je niet direct de oorzaak van je vermoeidheid in beeld? Vind je het lastig om te zien wat jou nu zo uitput? Probeer dit dan eens, het heeft mij hele mooie inzichten én veranderingen gebracht.

Een paar jaar geleden voel ik me erg uitgeput. Lusteloos en doodmoe. Een paar jaar dáárvoor heb ik een burn-out gehad, dus ik ben al eens flink met mijn neus op de feiten gedrukt en heb echt geen interesse in een nieuwe instorting. Dus het is belangrijk voor me om uit te vinden wat mij zo leegtrekt, want zo druk heb ik het niet en er is voor mij niet een direct aanwijsbare oorzaak.

Ik besluit om een oefening te doen uit de mindfulness, op mijn eigen manier dan. Pen en papier erbij en eerst eens opschrijven welke bezigheden ik heb. Wekelijkse bezigheden, maar ook structureel terugkerende afspraken noteer ik. Er ontstaat een aardige lijst van activiteiten. Regelmatige contacten mogen er ook op.

Wat geeft energie en wat kost energie

Ik wacht een dagje, om er wat los van te komen. Dan pak ik opnieuw het lijstje, om het eerst nog even rustig te bekijken. Ik schrijf de dingen die ik eerder niet bedacht heb er nog bij. Ik maak een tweede kolom, naast deze lijst. (want het is een behoorlijke opsomming, het eerste inzicht is dat ik drukker ben dat ik dacht)

In deze tweede kolom noteer ik achter elke bezigheid uit de lijst of het mij energie oplevert of kost. Neutraal, dat kan ook. Cruciaal hierbij is, om voor elke regel genoeg tijd te nemen om te voelen wat het doet. Bedachte, verwachte of gewenste antwoorden leveren geen inzicht op. Moeilijk eerlijk zijn naar dit persoonlijke lijstje kan heel confronterend zijn. Soms trekken juist de leukste bezigheden de meeste energie uit je. Uitzoeken waar, wie en waarom mag ook ruimte krijgen.

Na het afgaan van alle punten, is het meestal overduidelijk waar de energie verdwijnt. En dan doorpakken, maatregelen treffen om het energielek te dichten.

Dit werkt zo verhelderend!

Elke paar maanden neem ik hier uitgebreid tijd voor. Zo hou ik mijn balans in orde en energiezuigers buiten de deur, want tja, die kom ik op deze manier toch soms tegen (auw).

Ik hak dikke knopen door. Ik heb afscheid genomen van werkzaamheden voor een bedrijf. Ik heb contacten afgehouden. Ik heb afscheid genomen van het leukste werk van de wereld omdat er een valse collega rondloopt die iedereen manipuleert en niet gecorrigeerd wordt door de leidinggevende. Jammer, maar uitgeput thuiskomen is ook niet bevorderlijk.

Deze lijstjes maken veel duidelijk voor me, wat goed voor me is en wat niet.

Soms heb ik keuzes gemaakt, tegen mijn ‘innerlijke stemmetje’ in. Het stemmetje dat zegt dat ik daar boven moet staan, dat ik toch wel sterker bent dan dat en dat ik me niet moet laten wegjagen.

Nooit heb ik spijt gehad van deze keuzes, al mis ik sommige mensen of bezigheden echt wel, er komt wel iets nieuws. De energiehuishouding op orde houden is een nieuwe les die ik geleerd heb. En het was een harde les. Overeind blijven is echt belangrijker dan het contact met een energievreter.

Sometimes giving up means your strong enough to let go

Over de schrijver
Reactie plaatsen