Hoe krijg ik mijn bucketlist leeg?

Wensenlijst

De bucketlist. Wie kent hem niet? Een lijstje waar je alles wat je nog graag wilt doen of hebben op noteert, zodat je dat één voor één kunt wegstrepen. Wat als een waanzinnig goed idee gebracht werd en wordt, blijkt in de praktijk een heel andere uitwerking te hebben. Hoe is het met jouw bucketlist? Heb je ook zo een lijst met wil-ik-nog-doen en wil-ik-nog-hebben? Groeit je wensenlijst of wordt je lijst steeds kleiner?

Hij groeit!

Voor het overgrote deel van de mensen geldt dat de bucketlist groeit. Er wordt nauwelijks iets weggestreept, er komen wel wensen bij. Nog zoveel te doen, dat zij zich afvragen of dit leven wel lang genoeg is om het allemaal voor elkaar te krijgen. Er ontstaat een doorlopend gevoel van tekort, een tekort in tijd of in geld. Lekker verhaal. Je bucketlist blijkt je grootste vijand te worden!

Ongelukkig

Een ontevreden gevoel is niet zelden het gevolg van een groeiende wensenlijst. Het lijstje, dat ooit werd geïntroduceerd als iets waar je gelukkig van zou worden, wordt een waslijst die je vooral laat zien wat jou allemaal niet lukt. Waar je niet aan toe komt. Waar je geen poen voor hebt. Waar je geen vrij voor krijgt. Waar je te oud voor bent. Je wordt er doodongelukkig van.

Maar er is een hele goede oplossing voor!

Opgelost!

De meest rigoureuze en allerbeste oplossing is, de lijst in één keer weg sodemieteren. Hupsakee! In de prullenbak ermee! Zeeën van tijd liggen ineens op je te wachten, er moet ineens heel veel minder en met het geld dat je niet meer hoeft te reserveren voor alle uitspattingen die op de wensenlijst stonden kun je eens lekker uit eten. Of zoiets. Dat voelt enorm goed!

Wees niet bang dat je niet meer weet waar je blij van wordt, dat weet je heus ook wel zonder dat hebberige lijstje. Het was namelijk al best raar, dat je op je eigen bucketlist moest kijken wat je nog te doen had.

Alternatief

Wie een alternatief zoekt om toch een doel te hebben of iets om naar uit te kijken en voor te sparen, in tijd en geld, daar is een leuk en goed alternatief voor. Eén ding. Eén doel. Eén.

Ga daar helemaal voor, focus je op dat ene ding. Daar word je veel blijer van, omdat de kans groot is, dat dit haalbaar is. En dat wéét je!

Als je je geluksmoment hebt gehad, als je het voor elkaar hebt, kijk dan pas naar een volgend ding. Eén. Kun je je voorstellen dat je na die eerste ervaring iets heel anders zou wensen dan ervóór? Natuurlijk, je bent een ervaring rijker.

Op deze manier kun je ontspannen genieten van je grootste wens en de hele reis er naartoe, zonder een haastgevoel omdat de rest van je lijst ook nog afgevinkt moet worden.

Dag bucketlist! Hallo geluk!

Over de schrijver
Reactie plaatsen