Als je last hebt van je verleden
20 september 2021 

Als je last hebt van je verleden

Als je last hebt van je verleden...

When your past calls don't aswer. It has nothing new to say.

...maak dan van deze quote je lijfspreuk. Maak er je affirmatie van, schrijf het op, plak het op de spiegel, zorg dat je het ziet zo vaak als nodig is. Dat helpt je te herinneren aan het feit dat het slechts gedachten zijn die je uit balans brengen. Niet om jouw verleden te ontkennen of te bagatelliseren, maar om te leren omgaan met dit verleden.

Heb je ervan geleerd? Mooi! Die lessen zullen bij je blijven. 

Is de situatie nu nog in stand? Nee? Voedt het dan niet meer, onderhoud de levendigheid van de voorbije situatie niet, laat de herinnering gaan.

Heb je haar weer...

Je kent ze wel, die mensen die het nooit over iets anders hebben dan wat hun ex ze heeft aangedaan, wat hun vervelende werkgever allemaal verkeerd heeft gedaan, wat hun jeugd allemaal niet veroorzaakt heeft, wat hun schoonmoeder allemaal heeft gedaan en ga zo maar door. Begrijp het niet verkeerd, er zijn mensen die, hoe zal ik het zeggen, midden in een situatie zitten. Hier worden de mensen bedoeld, die het allemaal best goed hebben, die je goed kent, maar die altijd maar klagen. Waar je eigenlijk doodmoe van wordt, waar je volledig energieloos vandaan komt.

Maar, als je in de spiegel kijkt, zie je dan ook zo iemand? Wie betrapt zichzelf hier nooit eens op?

Zelfsabotage

Jezelf naar een ellendig gevoel helpen, door niet tegen anderen te mauwen, maar dat voortdurend in gedachte tegen jezelf te doen, dat is een vorm van zelfsabotage. Stel jezelf de vraag of het er nog is. Is het voorbij? Is het in het verleden? Dan zijn het jouw eigen gedachten die je saboteren! Het goede nieuws is dat jij de baas bent over die gedachten, dus jij bent in staat om daar iets aan te veranderen.

Mooie herinneringen

Het zijn niet alleen beroerde zaken die je bezig kunnen houden. Het verlangen naar hoe het ooit was of wat je allemaal kon, de mooie herinneringen, kunnen je net zo goed bezig houden. Het continue najagen van wie je ooit was en daar doorlopend in gedachte mee bezig zijn is net zo fnuikend. Je kunt immers niet meer zijn wie je een uur geleden was, je kunt zelfs geen seconde terug in de tijd. Vervang het verlangen, maak nieuwe doelen voor jezelf. Haalbare en energie gevende doelen. Daar word je veel vrolijker van!

Hoe laat je het los?

Iets loslaten of het een plekje geven, tja, het zijn mooie uitdrukkingen. Maar hoe je dat doet, wordt er meestal niet bij gezegd. Tijd heelt veel wonden, zoniet alle wonden.

Als je jezelf betrapt op steeds dezelfde gedachten op op het steeds maar herhalen van dezelfde gesprekken; hang deze quote op en laat het jouw signaal zijn voor verandering.

Op het moment dat de quote je herinnert aan je verleden, dan is het tijd om de quote te veranderen. Dat is je signaal, dat is jouw verdienste. Je bent aan het loslaten. 

Hulp

Blijf je hangen in je negatieve gedachten? Lukt het je niet om ervan los te komen? Zoek hulp, er zijn ontzettend veel goede hulpverleners die jou hier prima in kunnen begeleiden.

Leef jij je lijden of leid jij je leven?

Denk er maar eens over na, je hebt keus!

Meer dan ooit merk je welke mensen in staat zijn om te kijken naar wat wel kan en welke mensen maar klagen. Stop met klagen, zieltjes winnen voor je standpunten, kijk naar welke mogelijkheden er zijn en sta versteld van wat het je brengt! Je kunt het!

Over de schrijver
Reactie plaatsen