Wat is dat voor iemand?

Ik ben erin getrapt

Laatst overkwam het me weer eens, het is een tijd goed gegaan, maar nu trapte ik er toch weer een keer in.

Heb jij dat weleens? Dat je vol overtuiging iets aanschaft, dat alles er spik en span uitziet, er is voldoende informatie en alles klopt en het is precies waar jij aan toe bent. Dus vol enthousiasme ga je over tot de aanschaf ervan.

En dan heb je betaald. De ware aard komt boven. Laatst had ik dat dus weer eens. Een online cursus.

Gesproken met een aardige kerel

Ik schreef me in voor een cursus, echt iets voor mezelf, om gewoon lekker te volgen en intussen nog wat op te steken.

Maar, voordat ik me aanmeldde heb ik nog even telefonisch contact opgenomen, om zeker te weten dat het inderdaad was wat ik dacht. Uitgebreid gesproken met een aardige kerel, het was echt een leuk gesprek. En de inhoud van deze cursus bestond niet uit alle oefeningen die ik al ken en vaak gedaan heb, het is echt een uitbreiding en het voegt hier juist van alles aan toe. Zegt hij. Hier was ik al best lang naar op zoek, dus ik ben blij dat het nu gevonden heb, mét de bevestiging dat het het juiste is.

Besteld!

De bevestigingsmail komt, dat gelukkig wel, maar het staat vol fouten en rare tekens en onzin. Nou ja, dat kan een keer gebeuren, die digitale wereld is ook niet altijd even makkelijk te doorgronden. Er komen nog 6 mails (echt waar) met allerlei bedankjes en aanmeldbevestigingen en rare teksten. Hier is geen aandacht aan besteed. Kan gebeuren. Nog steeds. Opvallend detail is dat tussen al die mailtjes de factuur ontbreekt.

De online leeromgeving kan ik gelukkig na wat gepiel openen en, enthousiast als ik ben op dat moment,  ga ik direct van start met de eerste les. Ik heb er zin !

Drakentaal, niet te doen

Maar al snel blijkt de hele cursus in drakentaal geschreven te zijn, het is saai, het klopt niet. Wat je volgens het eerste hoofdstuk absoluut niet moet doen, blijkt in het volgende hoofdstuk geadviseerd te worden. Hè??? En zo gaat het door.

Nu begrijp ik dat je in vrijwel elke leeromgeving een ‘aanloopje’ nodig hebt, dus er zullen dingen tussen staan waar je misschien al kennis van hebt. Dat gebeurt hier ook en dat is denk ik onvermijdelijk. Maar na 3 hoofdstukken en dus 3 dagdelen verder, ben ik nog steeds bezig aan het begin van een leerproces dat ik al meermaals doorlopen heb. Ik krijg het vervelende gevoel dat dit weer precies hetzelfde is. Het is bijna voorspelbaar wat er verder komt. Ik voorzie dat dit weinig toegevoegde waarde heeft.

Vergelijk het maar met de wiskundeleraar die een cursus volgt en eerst 3 dagdelen bezig is met keersommen onder de 10. Dat slaat ook nergens op.

Chagrijnig

Hier heb ik nou juist voor gebeld! Ik heb aangegeven dat ik dit hele stuk ken, dat mag geoefend blijven worden, maar ik heb hier geen cursus voor nodig die veel tijd en geld kost. Als ik dit had geweten, dan had ik het niet aangeschaft, daarom deed ik extra navraag. Dit is echt zonde, vooral van mijn tijd.

Als ik er chagrijnig van dreig te worden, vraag ik hulp. Niemand thuis, dus ik laat een terugbelverzoek achter, kan gebeuren. Ik heb nog niets gezegd over mijn teleurstelling, maar heb aangegeven dat ik vastgelopen ben. Ik krijg een kort mailtje terug, anderhalve dag later, dat ze even over mijn vraag moeten nadenken. Uuuuuhhhh, ik heb nog geen vraag gesteld? Waar ga je over nadenken?

Tja, zo nu en dan kom je iemand tegen die beter thuis zou zijn in de politiek. Beloven, niet nakomen en dan niet thuis geven en keurig om de hete brij heen blijven draaien.

En weer door

Ik neem mijn verlies, trek mijn hardloopschoenen aan en ga eerst een heerlijk rondje hardlopen. Met elke stap knapt mijn humeur op, dat is voor mij een zekerheidje, bovendien schijnt het zonnetje en ik geniet van het licht en van de vogels en van de natuur die wakker wordt.

Jammer, die mensen die aan de voorkant zo enthousiast zijn en alles perfect voor elkaar hebben en dan met niets komen en niet meer thuis geven als je betaald hebt. Voor mij hoeft niet alles perfect te zijn, ik heb cursussen gevolgd die best amateuristisch in elkaar zaten, maar die wel veel waarde leverden. Cursussen van soms maar een paar tientjes, die echt iets brachten. Maar verkoop jezelf niet als goud, als je shit levert.

En ik ben in die shit getrapt en inmiddels zit ik er om te lachen. Misschien dat ik nog wat geld terug krijg als ik annuleer, maar mijn tijd ga ik beter gebruiken. Verder laat ik het los. Want als je je verlies hebt gezien en genomen, dan kun je het verder achter je laten. Volgende keer beter!

Over de schrijver
Reactie plaatsen