Wat betekent vertrouwen? Wat is zelfvertrouwen?
17 maart 2021 

Wat betekent vertrouwen? Wat is zelfvertrouwen?

Hoe krijg je vertrouwen in jezelf?

Vertrouwen, zelfvertrouwen, het zijn best vage begrippen. Wat betekent dat eigenlijk, als je zegt ergens vertrouwen in te hebben? Weet jij wat je dan precies zegt? Weet jij wat je er precies mee bedoelt?

Om vertrouwen te krijgen in jezelf, zul je eerst moeten weten wat vertrouwen is. Een begrip dat zich niet zo heel gemakkelijk laat uitleggen.

Angst

Weet je wat het tegenovergestelde van vertrouwen is? Angst. Angst is wat je voelt als je geen vertrouwen hebt. Andersom klopt het ook, al heb je geen vertrouwen dan voel je angst.

Angst: gevoel van beklemming, vrees, onveiligheid of onzekerheid (Van Dale)

Ga het maar eens na voor jezelf. Wanneer voelde je angst? Waar was je bang voor? Je voelde geen vertrouwen.

Vertrouwen

Als er geen angst is, dan heb je vertrouwen. Een stelling waar volgens mij weinig tegenin te brengen is. Dus bouwen aan vertrouwen is ervoor zorgen dat je angsten verdwijnen of of zijn minst onder controle zijn. 

Voel je angst? Neem even de tijd om na te gaan waar je bang voor bent. Benoem het zo precies mogelijk. Stel jezelf dan de vraag of het terecht is dat je hier bang voor bent, denk erover na. Rationeel ga je na of jouw angst terecht is.

En als je weet dat je angst ongegrond is, dan kun je het onder controle brengen en na verloop van tijd zal je angst verdwijnen. De angst los als het ware op.

Als er geen angst meer is, dan is er vertrouwen.

Zelfvertrouwen

Ga voor jezelf na of je angst hebt, vraag je vervolgens af of die angst gegrond is. Het begrip zelfvertrouwen is op deze manier ook snel uitgelegd, want als er geen angst meer is dat je iets niet goed doet, dan is er sprake van zelfvertrouwen.

Een heerlijk simpele uitleg van de veelomvattende begrippen vertrouwen en zelfvertrouwen. Begrippen die veel meer omvatten dan wat er hier over geschreven staat. Toch volstaat deze uitleg, omdat een eenvoudige uitleg vaak beter binnenkomt en er daardoor snel verbetering kan zijn. Doe er je voordeel mee!

Over de schrijver
Reactie plaatsen