Hulp bij stress, angst en depressies
14 maart 2021 

Hulp bij stress, angst en depressies

Hulp bij stress, angst en depressies

In mijn boekenkast staat een aantal boeken die ik eens in de paar jaar weer pak. Dan lees ik ze nog een keer. Soms komt de boodschap op dezelfde manier over als eerdere keren. Soms ben ik blijkbaar zo veranderd of zit ik zo anders in mijn vel dat ik de inhoud van het boek compleet anders lees.

Eén van mijn favoriete boeken is ‘Uw brein als Medicijn’ van Dr. David Servan-Schreiber. Waar ik dat eerder heb aangeschaft en gelezen met het doel (of de hoop) mezelf van overmatige stress en angst af te helpen, lees ik het nu door een heel andere bril.

Leuk om te merken dat ik nu ook een aantal boeken heb versleten die genoemd worden in ‘Uw brein als Medicijn’. Misschien onbewust opgepikt? In 2019 heb ik zelfs een serie opleidingen gevolgd in Verbindende Communicatie, naar het gedachtegoed van Marshall Rosenberg. Ook deze technieken blijken een belangrijke plaats in te nemen bij het voorkomen of verhelpen van veel klachten.

Heeft dit boek ‘Uw brein als Medicijn’ mij geholpen?

Nou, reken maar! Het duurt vaak even voordat ik bepaalde oefeningen in mijn systeem heb verankerd, maar als dat uiteindelijk lukt, dan merk ik dat het helpt. Dit bleek een heel waardevol boek, toen ik er behoorlijk doorheen zat.

Dit is één van die boeken waar ik echt wat aan gehad heb. Niet zo’n zoetsappig boek dat vertelt dat je ‘gewoon positief moet blijven’, daar zijn er ook zat van langsgekomen. Of de Happinez bijvoorbeeld. Leuk, vermakelijk, het brengt je soms op een goed idee, maar dat soort boeken en magazines helpen niet structureel. Mij niet. Ik ben er eerlijk gezegd ook een beetje allergisch voor geworden. 

En dat geluk, daar moet je vooral zélf voor werken, of aan werken, zo je wilt. Door die bril heb ik nu het boek gelezen. Niet de helper van een ander willen zijn om je eigen ellende niet aan te hoeven gaan. Geen problemen van de ander oplossen, maar meedenken met de ander over de mogelijkheden en de ander zélf aan het roer laten staan bij het oplossen van de eigen moeilijkheden. Dan neemt de kracht toe, andersom niet.

Instant geluk bestaat niet

Dr. David Servan-Schreiber beschrijft in dit boek onder andere de werking van een paar bewuste ademhalingen. Slechts twee of drie ademhalingen kunnen al een enorme verbetering brengen in een acute stresssituatie.

Leuk was het om nu te lezen dat er een onderzoek geweest is onder middelbare scholieren die hun eindexamen opnieuw moesten doen. Toen ik dit boek eerder las, bestond het hele EindExamenYoga nog niet. Een mooie bevestiging van het goede werk, dat is een mooie opsteker.

Ben je benieuwd naar de eenvoudige oplossingen die een cursus EindExamenYoga biedt? Hier kun je info vinden.

Over de schrijver
Reactie plaatsen