Vergelijk jij je vaak met anderen?
26 augustus 2021 

Vergelijk jij je vaak met anderen?

Ik vind mezelf ...

Mooi of lelijk, dik of dun, slim of dom, druk of rustig, plezierig of irritant, slappeling of doorzetter, getalenteerd of nergens goed voor, lenig of stijf.

Heb jij oordelen over jezelf?

De meeste mensen wel. En de meeste mensen weten ook wel dat hun zelfbeeld niet helemaal juist is, of zelfs helemaal niet. Daar kun je het dan eindeloos over hebben. Maar nu even een andere insteek:

Waar vergelijk je je mee, als je iets van jezelf vindt?

Vergelijken met anderen

Bijna alles wat je van jezelf vindt, komt voort uit vergelijken met anderen. De ander is altijd anders. Kijk even naar die twee woorden: ander en anders. Logisch dus! Stel je voor zeg, dat iedereen hetzelfde was, dat zou pas erg zijn. En toch zouden velen iets van een ander willen 'hebben', van het uiterlijk of van het talent.

Door het eens te bespreken met die ander, die je misschien een beetje benijdt, kun je voor leuke verrassingen komen te staan. Want wij jij graag zou willen, dat zou die ander misschien wel vanaf willen.

Vergelijken met jezelf

En hoe vaak vergelijk je je met jezelf?

Denk er maar eens over na, want hoe vaak voldoe je aan je eigen wens om dit of dat te zijn? Hoe vaak vergelijk je jezelf met je vroegere zelf? En hoe vaak met je toekomstige zelf?

Het klinkt misschien wat raar, maar als je er een tijdje op let, zal je zien dat dat best vaak voorkomt.

Inzicht?

Lees dit verhaaltje maar, dat laat zien hoe misleidend vergelijken kan zijn.

Al zo lang ik me kan herinneren, wil ik anders zijn. Anders dan ik zelf ben. Ik wilde zijn zoals mijn buurmeisje, en zij vond mij niet eens leuk. Ik liep zoals zij liep, ik sprak zoals zij sprak en ik koos voor de sport die zij deed. Toen we naar een nieuwe school gingen, veranderde mijn buurmeisje. Ze begon daar om te gaan met een vreemde griet. Ze liep zoals die vreemde griet, ze praatte zoals die vreemde griet. Ik vond het maar verwarrend. Ik begon te lopen en te praten als mijn buurmeisje, die liep en sprak zoals die vreemde griet. En toen viel het me op dat die vreemde griet liep en sprak als weer iemand anders. En diegene liep en sprak precies zoals die irritante meid van verderop. Dus loop en spreek ik als mijn buurmeisjes' imitatie van een vreemde griets' versie van iemand anders die probeert te lopen en te praten zoals die irritante meid. En waarom denk je dat die meid zo irritant is? Omdat ze altijd iemand probeert na te doen. Wie denk je dat dat is? Dat ben ik.

Over de schrijver
Reactie plaatsen