Ik heb het veel te druk

Ik heb het zo druk!

De laatste tijd heb ik vaak het onaangename gevoel dat ik nog heel veel moet. Alleen heb ik geen idee wát ik dan allemaal moet. Wat een rare weken, wat een wonderlijke tijd. Alles en iedereen lijkt weer op te starten na corona en tegelijkertijd lijkt het stil te blijven. Het heeft er de schijn van dat er zelfs minder berichten zijn op Facebook en Instagram. Hangt het in de atmosfeer?

En toch ervaar ik dat ik het druk heb. Als ik in mijn agenda kijk, klopt dat helemaal niet. Als ik naar mijn gevoel kijk, mijn zogenaamde interne weerbericht bekijk, dan heb ik het hartstikke druk!

Als ik naar buiten kijk, hangt er onweer in de lucht. De stilte voor de storm. Is dat het?

Omslag

Nog niet zo lang geleden had ik het omgekeerde. Toen had ik het gevoel dat ik helemaal niets deed, dagenlang. Ook dat voelde niet zo plezierig. Mijn eenvoudige oplossing was toen om alles wat ik deed op te schrijven in mijn agenda, vooraf of achteraf. Ik heb een heerlijke papieren agenda, dat is mijn boekje waar alles in staat. Die bleek behoorlijk vol te staan aan het einde van elke dag. Wat nou, niks te doen? Ik bleek hartstikke druk te zijn! Mijn gevoel was dus anders dan de werkelijkheid.

Zou dat nu weer zo zijn?

Veel te druk

Af en toe ontvang ik een berichtje van iemand, die wat wil afspreken. Dan voel ik al een schaarste in tijd, dat staat meteen 'aan'. Ik pak mijn boekje erbij, ruimte genoeg, ik heb het helemaal niet zo druk. Althans niet volgens mijn agenda.

Mediteren

Blijkbaar is hier stilte nodig en neem ik daar niet voldoende van. Tijd om te mediteren. Voelen wat nodig is. Voelen wat niet meer nodig is, wat ik mag laten gaan. De antwoorden zijn er nog niet, toch weet ik dat ze zullen komen. Vanuit de stilte. Nu blijven doordraven betekent zeer waarschijnlijk dat het langer duurt, dit rare gevoel.

Wat ben ik blij dat ik deze lessen heb ontvangen en dankbaar voor de mensen die het geduld hadden om ze aan mij te leren. Wat een mooi werk heb ik, dat ik deze lessen weer door kan geven aan jonge mensen, zodat zij zich niet meer zo opgejaagd voelen en op jongere leeftijd deze lessen mogen ontvangen.

De ongemakkelijke stilte of het onaangename gevoel het druk te  hebben, dat kunnen overbruggen. Erkennen dat het niet altijd feest is, maar doorgaan, doen wat gedaan moet worden. Zorgen voor balans, met soms een ontlading. Net zoals het weer, na regen komt zonneschijn.

Beter af en toe een flinke storm, dan altijd motregen


Over de schrijver
Reactie plaatsen