Stress is gezond, tenzij je er anders over denkt
31 januari 2023 

Stress is gezond, tenzij je er anders over denkt

Wetenschap

Wist je dat onderzoekers hebben aangetoond dat mensen die denken dat stress slecht voor de gezondheid is 40 tot 50% meer kans hebben om vroegtijdig te sterven?

Wat?

Hoe je denkt over stress in relatie tot gezondheid blijkt een belangrijker invloed te hebben op gezondheid dan de stress zelf.

Er bestaat geen goed of slecht, ons denken maakt het ervan ~Shakespeare~

Oermens

In de oertijd hadden mensen stress nodig, voor als er gevaar dreigde. Dan moest er snel gereageerd worden, of ze werden prooi.

Tegenwoordig wordt veruit de meeste stress veroorzaakt door denkbeeldig gevaar. De levensbedreigende situaties uit de oertijd zijn vervangen door problemen die vast onplezierig zijn, maar meestal niet levensbedreigend. Het denkbeeldige gevaar zorgt echter voor dezelfde reactie, namelijk stress, die in de huidige tijd vaak als ongewenst gezien wordt. (Wat overigens niet altijd terecht is, maar dat is een ander verhaal.)

Door de stress uit alle macht weg te willen duwen, wordt het een probleem, het wordt groter. Het krijgt meer aandacht dan het verdient en daarmee neemt de kracht van de stress toe. Hoe meer in-spanning er geleverd wordt in het gevecht tegen stress, hoe meer stressoren er aan het werk gaan. Wegduwen lukt helemaal niet!

Spanning laat zich niet wegduwen: hoe harder je je ertegen verzet, hoe groter het wordt.


spanning + spanning = hoogspanning


Examenstress

Een duidelijk moment waarop stress wordt ervaren is rond een examen. Ik ken volwassen mensen die een droom laten varen, enkel omdat ze een examen moeten afleggen bij het volgen van de benodigde opleiding. Jammer!

Het examen is een beloning. Het is de kers op de taart, omdat je met goed gevolg de hele opleiding doorlopen hebt. Wie het moeilijk vindt om op deze manier naar een examen te kijken, kan ook allerlei technieken toepassen om met de stress te dealen.

Een eenvoudige manier om met de stress om te gaan is het er gewoon laten zijn. Je kunt ervoor kiezen om het met dankbaarheid te aanvaarden, je lijf te bedanken voor de extra energie die je nodig hebt tijdens je examen. 

Ik hoor je al denken 'o ja, krijgen we dat weer, vertel mij liever HOE ik dat aanpak'. Een terechte reactie, want veel te vaak ontvangen mensen zo'n uitgehold advies.

EindExamenYoga komt met echte oplossingen voor het omgaan met stress. Daar wordt niet uitgelegd wat het nut van stress is positief én negatief. En het effect ervan. Vervolgens worden er technieken meegegeven als antwoord op die HOE-vraag.

O ja, krijgen we dat weer, vertel mij liever HOE ik dat aanpak


Over de schrijver
Reactie plaatsen