Strategisch wandelen, ken je dat?
24 november 2021 

Strategisch wandelen, ken je dat?

Probleem

Heb je een probleem waar je maar niet uit komt? Sta je voor een uitdaging en weet je niet welke keuze te maken? Loop je vast in je bezigheden en moet je beslissingen nemen?

Door alsmaar door te gaan, blijven je gedachten bezig. De kans is groot dat je in cirkels denkt, dat je ronddraait in dezelfde molen. Je komt er niet uit. Wat helpt?

Maak een strategische wandeling.

Verhelderend

Gedachteloos wandelen en mindful wandelen ken je misschien wel, maar heb je weleens gehoord van strategisch wandelen? In plaats van ongestuurd en ongelimiteerd piekergedachten toe te staan, concentreer je je juist op een onderwerp.

Het werkt zo:

Bepaal vooraf een onderwerp waar je graag een antwoord op zou willen. Trap niet in de valkuil van meerdere vraagstukken en hou het klein en simpel.

Ga op pad voor een flinke en stevige wandeling. Kom in beweging.

Na een minuut of vijf stel je je zintuigen open. Kijk, voel, ruik, hoor, proef je omgeving. Let op elk detail, overdrijf gerust. Kijk bijvoorbeeld eens goed naar een boom, volg met je ogen alle takken van de boomstam tot aan de uiteinden. Of volg de vlucht van een vogel, luister of je de vogel ook kunt horen, voel de lucht waar de vogel in vliegt, jullie begeven je in dezelfde omgeving.

Blijf dit vastbesloten doen, minstens een kwartier. Als je afgeleid raakt, als er toch gedachten opkomen, merk ze dan op om ze daarna te laten. Niet te hard zijn voor jezelf, als je gedachten opmerkt. Oefen je er daarentegen in, om jezelf erop te betrappen. Dan kun je er vervolgens voor kiezen om je weer met je zintuigen bezig te houden.

Het kan zomaar zijn, dat de oplossing voor je probleem ineens duidelijk is. Uit het niets. Halleluja. Wandel heerlijk door, met al je zintuigen aan en open.

Als dat niet gebeurt, richt dan al je zintuigen op dat enen onderwerp. Het onderwerp dat je vooraf bepaald hebt. Concentreer je daar volledig op, terwijl je stevig doorstapt. Voel je behoeftes, misschien blijf je even staan bij of vertraag je je pas. Dat is prima, maar zodra je gedachten vastlopen, zet je weer stevig de pas erin.

Met of zonder oplossing, laat je onderwerp weer met rust voor de laatste tien minuten van je wandeling. Zintuigen aan, richt je op je omgeving.

Opgelost

Het zal je verrassen hoe vaak slechts een wandeling genoeg is om het inzicht te krijgen waar je al heel lang naar op zoek bent. En als het de oplossing is, dan twijfel je er ook niet aan. Heb je geen antwoord? Geef het tijd, geef het nog een wandeling, of meerdere. Misschien is het complexer.

Ga niet al te doelgericht op pad. Als je het te graag wilt, blijft het uit. Laat je onderwerp door je heen gaan, concentreer je niet op de oplossing, maar op alles wat het onderwerp inhoudt. Bekijk het letterlijk vanuit allerlei invalshoeken. Het werkt!

Niet alleen vind je oplossingen voor je vraagstukken, je wordt er ook nog eens lekker fris en fit van. Geniet!

Over de schrijver
Reactie plaatsen