Zal ik het even kopiëren voor je?
31 augustus 2021 

Zal ik het even kopiëren voor je?

Heel onschuldig

Een lesje aan het maken en inspiratie zoeken in je boekenkast. Dat werkt vaak goed, voor themalessen. In het geval van kinderyoga is het misschien nog wel vaker je weg naar je volgende les. Prima, daar zijn de boeken voor bedoel. Ook op social media kun je veel vinden, gelukkig zijn veel yogi's bereid de lessen te delen die zij hebben samengesteld.

Soms post iemand tijdens het samenstellen van nieuwe lessen een bericht hierover. Natuurlijk mag een foto niet ontbreken, dus op dezelfde social media pagina's kom je stapels boeken tegen. Boeken die collega-yogi's gebruiken. Dat is leuk, want zo kun je eens navraag doen naar de waarde van een boek of de inhoud ervan. Dan kun je het zelf aanschaffen, als het antwoord je bevalt tenminste.

Leuke boeken!

Onlangs gebeurde dat bij mij, ik zag een post langs schuiven en één boek viel mij op. Omdat ik het nog niet kende, maar wel de schrijver ervan, vroeg ik in een persoonlijk bericht naar de inhoud. In het bijzonder waar het boek over gaat.

Na wat heen en weer chatten met een vrolijke yogi aan de andere kant, gaf ik aan overtuigd te zijn dat ik dit boek ging aanschaffen en ik bedankte hartelijk voor de informatie. Even zoeken en ja hoor, gevonden en direct besteld.

Zal ik even een kopie sturen?

Een poosje later kreeg ik tot mijn verrassing nog een berichtje terug, of ik het boek nog had gevonden en zo nee, of ik dan een kopie wilde? Het boek wordt niet meer uitgegeven, ik heb ook inderdaad een tweedehands aangeschaft. Misschien dat daar de opmerking vandaan kwam, het zou zomaar kunnen.

'Ik stuur wel even een pdf-je naar je door anders?'

Ontzettend lief en attent, ik was echt verrast met deze terugkoppeling. Het boek is echter al besteld, bezorgd, gelezen en heeft een mooie plek in de boekenkast. Het blijkt inderdaad een toppertje te zijn. Dat was ook mijn reactie op het aanbod, met opnieuw een hartelijk bedankje.

Fijn dat mensen nog even aan elkaar denken op deze manier.

Of?

Delen is soms stelen

Yama's

Later realiseer ik me dat het maar goed is dat het niet zo gegaan is, met dat pdf-je. Ook dat is diefstal, hoe vervelend het ook klinkt. Het is iets waar je misschien niet zo snel aan denkt bij het kopiëren van boeken, muziek of ander materiaal. Maar zonder meer delen is net zo erg als iets meenemen zonder te betalen.

Waarschijnlijk is niemand echt een heilig boontje. Die ander heeft dit enorm goed bedoeld en ik voelde me echt gezien, door achteraf nog even dit berichtje te krijgen. Dus dank, niets anders dan dat.

Voor mij weer even een wake-up call, misschien nu ook voor jou, want ere wie ere toekomt, ook op deze manier wil je niet ongemerkt stelen. Het schrijven van een boek kost veel tijd en energie, zo heb ik met het handboek van EindExamenYoga zelf kunnen ontdekken. Waar ik het zelf ook niet zo op prijs zou stellen als het ongelimiteerd gedeeld zou worden, gun ik dat ook iemand anders niet.

Over de schrijver
Reactie plaatsen