Hogere wiskunde voor groep 1

Versta je vak

Wie lessen geeft aan anderen, zal zelf moeten weten waar de lesstof over gaat.

'Ja duuhuuuhhh, Anette, dat is toch logisch?'

Nou, zeker. Mee eens.

Volgende stelling: Hoe meer je weet als leerkracht, hoe beter je bent.

'Ja, natuurlijk!'

Of toch niet?

Overdrijven

Laat ik je even meenemen in een situatie die niet direct over yoga gaat (alle leven is yoga, ook dit, maar toch).

De kinderen in groep 1 maken een begin met rekenen. Ze maken kennis met aantallen en leren al een beetje tellen.

We hebben net gesteld dat de beste leerkracht, de leerkracht is die het meeste weet. Dus we huren een wiskunde-virtuoos in en zetten deze voor de klas. De kinderen hebben namelijk recht op het beste onderwijs. We moeten alles eruit halen. Of?

Is de hoogst opgeleide wiskunde-bolleboos de beste keus om kleuters te leren rekenen?

Je leest het al, het is een beetje een flauwe vergelijking.

En ja, het is best een goed idee dat de leerkracht verstand heeft van het vak. 

Het punt is niet dat de leerkracht niet alleen deskundig moet zijn in zijn vak, maar vooral in staat moet zijn om zich aan te passen aan het niveau van de groep die les krijgt. Verder is het bijzonder handig (eigenlijk hard nodig) dat de leerkracht zich kan inleven in de leeftijdsfase waar de kinderen zich in bevinden. 

Kinder- en tieneryoga

Terug naar yoga!

Triest genoeg, maar veel yogadocenten leven zich helemaal niet zo in. Hoewel 'verbinding' gepreacht wordt, kun je je afvragen hoe verbonden je bent met je leerlingen, als je yoga geeft aan een klas alsof je hogere wiskunde geeft aan groep 1.  En je slaat steil achterover als je weet hoe vaak dat gebeurt.

Ga voor een kleuterklas staan om hogere wiskunde te geven en binnen no-time is het één grote chaos, want de kinderen haken af. Je bent ze kwijt. Ze hebben het opgegeven en gaan hun eigen dingen doen. Geen aansluiting, nul komma nul.

Aanpassen aan de doelgroep is een belangrijke vaardigheid. Het heeft met verbinden te maken, mee kunnen gaan in de beleving van de personen aan wie je lesgeeft. Een kleuter, een beginner of een puber.

Puber

Ook elke jongere heeft een eigen belevingswereld. Een tiener van 12 is een heel ander persoon dan een tiener van 16. Een kind van 10 kan al in de puberteit zitten, terwijl een ander kind van 10 nog heel kinderlijk kan zijn. Dus wat is tieneryoga?

Mag ik je uitnodigen hier zelf eens over te prakkeseren? Voordat je gaat praktiseren? Zijn hier tijdens jouw opleiding tools en tips voor gegeven, is hier aandacht aan besteed?

Zijn de deelnemers in jouw les eraan toe om te horen wat jij zegt? Zie je ze? Zie je ze echt? Of leg je ze op wat jij goed voor ze vindt?

Alle reacties...

Mooi voorbeeld is een vraag die langskwam op FB: een puber wilde wel yoga proberen, maar absoluut niet in een groep, wel online. Om mee te beginnen en te proberen. Of iemand goede online lessen wist?

Letterlijk alle reacties waren dat online niet de voorkeur heeft en dat de puber toch echt beter naar de les kon komen. 

'Hey, halloootjes! Wordt het kind nog gezien?'

(Een beetje opstandig heb ik toen verwezen naar een website van een collega, waarvan ik weet dat ze tienerlessen hebben. De beheerster van de FB-groep vond het niet nodig om dit bericht goed te keuren, het is nooit gepost....)

Opgeleid

Steeds meer yoga-opleidingen volgen, zeker doen, maar realiseer je dat je zelf steeds dieper in de materie gaat. Dat is goed hè, begrijp me niet verkeerd. Meer weten is allesbehalve een diskwalificatie, het is juist een kwalificatie. Maar daarbij opgemerkt dat het op zijn minst handig is om je ook te verdiepen in de manier waarop je je kunt inleven in anderen.

EindExamenYoga is gespecialiseerd in het lesgeven aan de wat oudere tieners. Juist het inleven in deze doelgroep staat centraal. Hoe ga je om met pubergedrag, hoe bereik je deze jongeren en hoe hou je ze bij de les? Niet zelden hoor ik terug dat de inzichten die verkregen zijn tijdens de trainersdag, ook de andere lessen hebben verbeterd en verrijkt. Mooi toch?

Niet door meer verdieping zoals door de meeste opleidingen wordt geboden, maar juist dat stukje aanpassingsvermogen. Flexibiliteit op een andere manier! 

Wil je meer weten?  

Over de schrijver
Reactie plaatsen