Genotsmiddelen of verdoving? Dit helpt je te zien wat je doet!

Genotsmiddelen of verdoving? Dit helpt je te zien wat je doet!

Hoezo genotsmiddelen?

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: Waarom noemen we alcohol en andere drugs genotsmiddelen?

Het impliceert dat het prettig is om onder invloed te zijn van deze middelen, maar is dat wel zo? Over het algemeen voelen mensen zich helemaal niet zo prettig als zij bedoelde middelen gebruiken. En als helemaal niet na het gebruik ervan.

Een slechte dag hebben nadat je teveel gedronken hebt, wie kent het niet? Op de lange termijn is het op nog veel meer fronten onplezierig, want al vrij snel treedt verslaving op, dan heb je er een paar problemen bij.

Hoezo genieten?

Verdovingsmiddelen

Veel vaker worden deze middelen gebruikt als verdoving. Om maar niet te hoeven kijken naar de ellende waar je in zit of om je emoties uit de weg te gaan. Er wordt alleen niets opgelost, de ellende stapelt zich op. En er komt nog een flinke portie bij, want als er eenmaal een verslaving is, verbleken de andere problemen daarbij. Maar ze zijn niet verdwenen en komen keihard terug, zodra je je verslaving hebt overwonnen.

Heel normaal

Van veel genotsmiddelen vinden we het inmiddels heel normaal dat ze gebruikt worden. Het beste voorbeeld is alcohol.

"Een flesje wijn op tafel, ach, hoe erg is dat nou? Elke dag een flesje wijn op tafel, nou ja, als het bij dat ene flesje blijft. En in het weekend, ja, dan drinken we wat meer. Maar dat moet kunnen, we werken toch hard?"

Ja, allemaal waar. Maar realiseer je wel wat je doet.

Confronterend

Als je weet dat alcohol ook valt in de categorie harddrugs, dan is er een confronterende techniek die je heel snel laat zien wat je doet. Verander elk woord dat alcohol in zich heeft, maar eens in 'harddrugs'. Dan schrik je je rot.

"Een flesje harddrugs op tafel, ach, hoe erg is dat nou? Elke dag een flesje harddrugs op tafel, nou ja, als het bij dat ene flesje blijft. En in het weekend, ja, dan gebruiken we wat meer."

Zo dus.

Of dat nou gaat over een alcoholische versnapering* of over andere middelen. Blijft opletten, want zodra je het gebruikt als verdovingsmiddel, is de kans groot dat een andere, veel heftigere strijd gaat volgen.

Eigen keuze

Natuurlijk kan en mag iedereen zelf keuzes maken. Plezier maken met elkaar en feestjes vieren, dat hoort er ook bij toch? Maak je eigen keuze, doe dat weloverwogen en voor jezelf. Dat is meer de boodschap van deze tekst. Laat je niets opdringen, maar gebruik als jij dat wilt en weet waarom je gebruikt. Dan hou je het leuk en gezellig, word je er niet van afhankelijk en blijf je eigen baas!


*alcoholische versnapering; als je het zo noemt doe je het omgekeerde, dan maak je het kleiner en ben je je gewoonte vaak aan het goedpraten

Over de schrijver
Reactie plaatsen