Examen doen in trainingspak

Online werkkleding

Sinds noodgedwongen het thuiswerken een vlucht heeft genomen is er al veel gezegd en geschreven over de werkkleding tijdens het online werken.  Reclamecampagnes met mensen in een net jasje met daaronder een pyjamabroek, filmpjes op You-tube van de blunders van leerkrachten, het is toch om te gillen.

Een onderzoekje laat zien dat slechts 25% van de mensen zich hetzelfde kleedt als ze thuis werken, vergeleken met werken op het bedrijf. Dat betekent dat driekwart een andere aanpak heeft. Of een ander pak aan.

Vooral schoenen en broeken zijn anders. Thuis wordt meer gewerkt zonder schoenen en de joggingbroek die heerlijk comfortabel is, daar wil je niet mee gezien worden op kantoor.

Het simpele feit dat je 's morgens meteen de deur uitgaat en onder de mensen komt, geeft een andere start van je dag en maakt dat je andere kleding kiest. Veelal wat gemakkelijker kleding, het doet er niet zo toe hoe je gekleed bent.

Invloed

De grote vraag die blijft is, of de andere kledingkeuze ook invloed heeft op minder voordehand liggende zaken. Denk aan geleverde prestaties en aan je humeur. Gedraag je je anders als je in pak no. 1 loopt? Ben je op je best wanneer je op je naaldhakken loopt of ben je juist een pantoffelheld?

Dat de buitenwereld kennelijk een grotere invloed heeft dan je zou verwachten, blijkt ook uit de overige uitkomsten. Bij thuiswerken wordt er veel minder make-up gebruikt, er wordt minder tijd besteed aan het haar. Zelfs de wasmachine draait minder vaak, want als we thuiswerken wordt kleding langer gedragen voordat het in de was belandt.

Presteren

De grote vraag is of werknemers die thuiswerken in hun cosy campingsmoking ook anders presteren. Wordt er meer of minder werk verzet en wat is de kwaliteit ervan? Kost eenzelfde hoeveelheid werk evenveel energie met of zonder stropdas? Daar wordt het pas echt leuk, vooral omdat het iets vertelt over hoe wij in elkaar zitten.

Een bruggetje naar examens en examenstress. Want, weet je dat oncomfortabele kleding een voortdurende afleiding is? Als je gaat studeren met een te strakke broek en een trui die kriebelt als de pest, dan wordt je doorlopend uit je flow gehaald. Dit kost bakken vol tijd. Zonde!

Ben je thuis aan het leren, zorg dan dat de omstandigheden plezierig zijn. Zonder onnodige afleiding, van onder andere kleding.

Heb je een examen te maken? Denk dan ook eens aan je comfy trainingspak, als dat is wat lekker zit, draag het dan! Waarom zou je het jezelf onnodig lastig maken?  Zorg er ook voor dat je bij kou of warmte iets aan of uit kunt doen. Al scheelt het maar 1%, het zal maar net het verschil zijn dat je nodig hebt.

Over de schrijver
Reactie plaatsen