Hoe geef ik elke dag een kickstart?

Op gang komen

's Morgens opstaan en direct starten. Sommige mensen springen elke dag uit hun bed, anderen komen maar langzaam op gang. Alle mensen zijn anders, gelukkig maar. Steeds meer wordt erover gepubliceerd, maar de resultaten van diverse studies laten precies het tegenovergestelde zien. Er zijn beweringen dat ochtendmensen en avondmensen echt bestaan en dat je daar niets aan kunt doen. En er zijn bewegingen die beweren dat je hier wel degelijk invloed op hebt. Maar, bekijk het eens vanuit een ander gezichtspunt.

Leeg hoofd

Als je 's morgens wakker wordt, uitgerust tijdens de nacht, tijdens de slaap verwerkt wat verwerkt mocht worden, is je brein fris en helder. En juist dat moment is interessant!

Omdat er nu nog helemaal geen input is, is er nog 'ruimte' in het brein. Dit wordt vaak aangeduid als brain-space. Je herkent het vast wel, dat je aan het einde van een drukke dag niets meer op kunt nemen, studeren zinloos lijkt en enorm veel inspanning vergt. Er is geen brain-space meer. 

Zo kun je 's morgens gebruik maken van het moment dat er maximale brain-space is. Met een leeg hoofd eerst een uur aan de slag. Echt, probeer het eens een week of wat, het is gigantisch.

Aandachtspunten

Er zijn een paar punten om rekening mee te houden als je dit uitprobeert. Zeker als je een slow-starter bent.

  • Zet wel je wekker, maar zonder radio of andere informatie. 
  • Kleed je nog niet aan, zodat je niet hoeft na te denken wat je aan gaat doen (pyjama-actie ;) )
  • Gebruik je je gsm als wekker, zorg er dan voor dat je geen berichten ziet, dat je ook niet kunt zien of er berichten zijn
  • Plens wat koud water in je gezicht, als heb je dat nodig om wakker te worden, maar hou het daarbij (de rest komt later)
  • Zet nog geen koffie of zet je apparaat 's avonds al klaar, zodat je niet hoeft te kiezen, water bij moet vullen, enzovoorts

Blijf zo gedachteloos als mogelijk is, bereid eventueel 's avonds al voor. Leg klaar wat je in dat uur wilt doen.

Ook voor niet-studenten kan dit een eye-opener zijn. Bijvoorbeeld het boek dat je graag wilt lezen, maar waar het steeds niet van komt, daar komt ineens ruimte voor. Leg het alvast klaar. Met een leeg hoofd 's morgens eerst een uurtje lezen, me-time, het is heerlijk.

Kickstart

Doordat je op deze manier je dag goed start en je meteen al iets hebt gedaan dat gedaan moet worden of dat je graag wilt doen, heb je ook nog eens een goed gevoel. Dat blijft de rest van je dag bij je, let maar op! Het is een kickstart voor je dag, je wordt er blij van!

In dit uur doe je misschien wel 2x of 3x zoveel dan je gewend bent in die tijd te doen, het is magisch.

Probeer het eens uit, het is zeer de moeite waard! Geniet ervan!

Over de schrijver
Reactie plaatsen