Eerste hulp bij opvoeden in het sprookjesbos

Eerste hulp bij opvoeden in het sprookjesbos

Sprookjesbos

Laatst liep ik op Ameland door een bos, hier was een kabouterpad aangelegd. Zó leuk! Met een minimale hoeveelheid aan materialen hebben mensen hier een supertof pad aangelegd. Dit moet elk kind enorm tot de verbeelding spreken! In gedachten kom ik weer terecht in Zweden, ik denk terug aan wat wij daar zagen.

Tijdens één van onze reizen door Scandinavië kwamen we terecht op een leuke camping, met een heus sprookjesbos op het terrein. Daar kun je gewoon doorheen wandelen, het is eigenlijk een 'aangekleed' bospad. Terwijl je daar loopt als twee volwassen mensen (nou ja, we doen ons best) zie je helemaal voor je hoe kinderen dit beleven.

Spannend

Fantaseren is hartstikke goed, bij zo een sprookjesbos gaat de fantasie van kindjes helemaal aan. Zij kunnen zich letterlijk in deze wereld wanen en er helemaal in meegaan. Ze vinden soms spannend. Andere keren voelen kinderen zich onderdeel van het verhaal dat in hun eigen hoofd ontstaan is, door wat zij tegenkomen.

Hulp bij opvoeding

In dit Zweedse sprookjesbos hadden ze iets bedacht, dat wij echt heel handig vonden! We hebben er foto's van gemaakt en ik dacht er weer aan toen ik op dat kabouterpad liep (ja, stiekem vind ik het nog steeds hartstikke spannend en slaat ook mijn fantasie op hol, haha). Maar, hier stond een boom met allemaal tulletjes erin, of fopspenen, noem het zo je wilt.

Je komt er niet makkelijk af

Elke ouder die gebruik heeft gemaakt van fopspeentjes voor een kind, weet dat het erg lastig kan zijn om weer van die dingen af te komen. Maar hoe? Want jij kunt wel van die tul af willen, de kans dat jouw kind hier anders over denkt is best groot. De strijd kan lang duren. Hoe fijn is het als je hulp krijgt van een boom in het sprookjesbos. Hoe dat zit?

The Great Pacifier Tree

Wij lopen langs een gezellig versierde boom en zien dan pas waar deze boom vol mee hangt. Fopspenen! Hier kunnen kinderen ritueel afscheid nemen van hun fopspeen, hoe mooi is dat!

Er staat een bordje bij:

De fopspeenboomLaat hier je tulletje maar achter


The great pacifier tree. Here is the tree were the small children gets bigger. When you do not want uour pacifier anymore, hang it here.

De grote fopspeen boom. Hier is de boom waar de kleine kinderen groter worden. Als je je fopspeen niet meer wilt, hang hem dan hier.

Hoe goed bedacht?!

Denk even verder

Zo kun je overigens ook omgaan met aangeleerde gebruiken. Neem eens ritueel afscheid van een gewoonte die je jezelf hebt aangerekend. Roken, drinken, snoepen, ga maar door. Minder tastbare gewoontes kun je ook achter je laten, zoals angsten of te laat komen. Probeer het!


Over de schrijver
Reactie plaatsen