Hoe kan ik mijn concentratie verbeteren?

Studeren en concentreren

Heb je ook zoveel moeite om geconcentreerd te blijven tijdens het studeren?

Dat is niet zo raar, want er is heel veel afleiding. Je hebt vast al geprobeerd om alle meldingen uit te zetten op al je devices. Afspraken gemaakt met je huisgenoten dat ze niet mogen storen als je in je kamer zit met de deur dicht. Je voorgenomen om een wekker te zetten en ga maar door. Toch lukt het je nog niet om een half uur aan je werk te blijven en het lijkt eindeloos te duren voordat je iets af hebt.

Als het gaat over concentratie, wordt vaak een belangrijk punt vergeten. De pauze!

Wie vergeet onderbrekingen in te bouwen tijdens de studie-uren, neemt na een tijdje vrijwel niets meer op. Dan is je brein verzadigd en dan doe je er goed aan alles even te laten inzinken. Neem een pauze, al is het maar 5 minuten.

Pauze is belangrijk

Pauze = tijd waar je vrij over kunt beschikken. Doe dus in die pauze wat je zelf wilt. Maar, wil je er echt profijt van hebben, geef dan een invulling aan die pauze die niet lijkt op wat je doet voor en na de pauze. Ga naar buiten, doe een spelletje, laat de hond uit, neem een kop koffie of thee, maar laat alle ‘vierkante’ schermen met rust.

Er zijn ook technieken om je concentratievermogen te trainen. Door te kijken naar topsporters kun je hier veel over leren. Reken maar dat onze helden uit de sport het ook allemaal niet cadeau krijgen, zij moeten hard werken om hun niveau vast te houden.

Hier een aantal oefeningen, leuk en helpend:

  1. Doe met iemand in je buurt een stare down (Rico Verhoeven)
  2. Leer jongleren (Max Verstappen, Daniel Ricciardo)
  3. Maak in gedachten een afdaling (doen veel skiërs voor de start)
  4. Speel een spelletje Mikado, dit kan ook in je eentje
  5. Neem een balanshouding aan, zoals staan op één been, hou dit zolang mogelijk vol (afleiding brengt je uit balans)
  6. In de natuur kun je een vogel bekijken, volg de vogel zonder je blik eraf te halen
  7. Maak muziek, leer desnoods een instrument bespelen

Veel plezier met deze oefeningen! Maak er geen wedstrijd van, ook niet met jezelf. Plezierige onderbrekingen tijdens je studie zijn onmisbaar voor een goede concentratie.

Wil je meer leren over relaxed studeren? Zoek een gecertificeerde trainer en volg een cursus EindExamenYoga.