Op school willen ze geen yogalessen geven

Hoe kom ik binnen op school?

‘Ze moeten yoga gaan geven op school!’ hoor je vaak van yogadocenten. En ja, ik ben het er helemaal mee eens. Maar… het antwoord van schoolbestuurders op het aanbod is vaak:

‘Daar is geen tijd voor.’

‘Geen geld beschikbaar.’

Yoga is veel te zweverig.’

‘Sommige ouders houden daar niet van.’

‘Dit is een christelijke school, yoga past hier niet.’

‘We hebben er geen ruimte voor.’

Dat zijn veelgehoorde afwijzingen. Jammer, want wij weten hoe waardevol het kan zijn om een yoga-break in te bouwen. Leerlingen kunnen zich beter concentreren, nemen meer op van de lesstof, nemen de lesstof ook gemakkelijker op, alles kost minder tijd. Zomaar wat voordelen van een yogalesje in de klas. Het hoeft niet eens lang te duren.

Wat een gemiste kans!

En intussen worden zowel de leerkrachten als de leerlingen opgejaagd en volgestouwd met alles wat moet. Er is niet voor niets zoveel uitval, onder docenten en schoolgaande kinderen.

Een manier om wél iets met yoga of mindfulness te doen in de klas is door er iets aan toe te voegen. Iets wat je de leerlingen kunt meegeven, wat je kunt benoemen. Zoals eindexamenyoga dat doet door handvatten te bieden die helpen bij faalangst, stress en prestatiedruk.

Met de hele bups een eenvoudige training volgen, zonder huiswerk en met een vleugje humor. Zonder moeilijke voorbereidingen, zonder extra materialen, gewoon in de klas.  En de leerlingen zijn zichtbaar kalmer na jouw lessen. De docenten zien en merken dit de rest van de dag. Ik heb nog nooit meegemaakt dat dit niet gebeurde.

Aandacht voor de leerlingen

Yogadocent, mindfulness-coach, waar wacht je nog op? Maak een afspraak op de dichtstbijzijnde school, pak je handleiding mee en laat zien wat je komt brengen. Geen peperdure faalangsttrainers, ondersteuning voor de zorgmedewerker en waardevolle ondersteuning en aandacht voor de leerlingen.

Noem de cursus anders, als men moeite heeft met het yoga-woord. Stressbeheersing bijvoorbeeld of faalangstreductie. Wedden dat het dan een heel ander verhaal wordt en je meer voor elkaar krijgt?

Heb je de handleiding van EindExamenYoga nog niet? Hier kun je ‘m vinden.