Bestaat er een wereldkampioenschap yoga?
16 januari 2021 

Bestaat er een wereldkampioenschap yoga?

Welke trekjes hebben de leerlingen?

Als je bezig tijdens de EindExamenYogales met je leerlingen bezig bent met de yogahoudingen, kun je vaak al snel zien welke trekjes de leerlingen hebben. Het meedoen aan deze lessen is voor sommige leerlingen best spannend, ook kan de samenstelling van de groep van invloed zijn op de manier van meedoen van de leerlingen.

Nadat je het thema van de les hebt doorgenomen tijdens het interactieve deel, neem je het thema mee in de houdingen. Zodat via de houdingen duidelijk wordt welk gevoel erbij komt kijken en welke neiging een leerling in zichzelf ontdekt. Dat hoeven ze helemaal niet openlijk te delen, als jij het als docent benoemt, merken de leerlingen het vanzelf op. De één wat sneller dan de ander.

De perfectionisten komen vaak al snel boven drijven. Het meisje dat turnt en haar lenigheid schijnbaar achteloos showt inclusief gespitste voeten. Of het dametje met het veel-te-korte rokje, dat zich zichtbaar ongemakkelijk voelt. Beide proberen op een bepaald vlak perfect te zijn.

Wat is perfect als het gaat over yoga?

Het mooie van yoga vind ik dat je kunt zeggen dat er geen wereldkampioenschap yoga bestaat. En als het wel bestaat dan is het geen yoga.

Wanneer doe je het goed?

Tijdens de bijeenkomsten met de scholieren geef ik meestal aan dat het niet belangrijk is hoe stijf of hoe lenig je bent. Dat het erom gaat dat je voelt wat een houding met je doet. Welke gedachten heb je erbij? Was je nog bezig met het proefwerk van morgen (nu direct weer wel 🙂 ) of zat misschien je broek te strak? Welk gevoel heb je in de houding en na de houding, zoals bijvoorbeeld tintelingen in je handen. Komen er emoties op? Schoot je ervan in de slappe lach of merkte je dat er tranen prikten? Voel je je lekker fit ineens of merk je nu dat je best moe bent? En wie in staat is om dit soort dingen op te merken bij zichzelf, die doet het perfect! Zelfs wanneer je opmerkt dat er niets op te merken is.

Over de schrijver
Reactie plaatsen