We hebben het druk met zeggen hoe druk we het hebben
Stof tot nadenken
Anette Hogeboom
Stof tot nadenken
02/01/2021
1 min
0

We hebben het druk met zeggen hoe druk we het hebben

02/01/2021
1 min
0

Heb jij het ook zo druk?

Een goed gesprek gehad vandaag, met een kennis die op een scholengemeenschap werkt, hier in de buurt. Het kan soms wonderlijk lopen, per toeval kwam het programma over stressbeheersing en ontspanning ter sprake, meteen was de interesse daar. ‘Dat zouden we op onze school ook moeten doen.’

En ja, ik kan niet anders dan het daar helemaal mee eens zijn. Op elke school zou hier iets aan gedaan moeten worden. Dat hoeft niet zo ingewikkeld te zijn, het kan zo eenvoudig zijn als de cursus van EindExamenYoga. Enorm helpend, er mag toch aan jonge mensen ook geleerd worden hoe je omgaat met spanning en stress? Daar hoeft echt niet altijd diepgaande psychologie aan te pas te komen. Gewoon leren hoe je er nu mee kunt omgaan doet al hartstikke veel. En als er zware problemen zijn, dan kun je alsnog een goede therapie zoeken om dat op te lossen.

Geen diepgaande psychologie

Mensen hebben het er doorlopend over, want het ‘druk hebben’ is intussen ook wel een mode-verschijnsel. Als je het niet druk hebt, dan tel je blijkbaar niet mee. Maar, hoe weet je nou dat je het druk hebt, waar leer je nou wat stress is? Hoe voelt dat dan? Wat voel je dan? Waar voel je dat?

Stel bovenstaande vragen maar eens aan jezelf, als je vindt dat je stress hebt. Of dat je het zo druk hebt. Zelf kom ik er dan meestal achter dat ik het mezelf heb aangepraat en is er niks aan de hand, maar voel ik me wel opgejaagd. Als je dat  ontdekt, dan is het meestal ook meteen over. Lekker toch?!

Veel mensen hebben het er zo vaak over hoe druk ze zijn dat het daar alleen al druk mee hebben.

Deze leraar vertelde mij vandaag dat er op school gezocht wordt naar manieren om de leerlingen met simpele handreikingen vooruit te helpen. Niet alleen bijles, dat is soms nodig, maar ook leren omgaan met de prestatiedruk en de faalangst die vaak bij een toets horen. En dat is nou precies, bijna letterlijk verwoord, wat EindExamenYoga doet.

Ook dat is yoga

Samen gaan we kijken of een cursus aan het standaard aanbod op school toegevoegd kan worden en hoe dat in te passen is. Zodat we straks, als de scholen weer allemaal volledig open zijn, direct kunnen starten.

En tot die tijd? Tot die tijd kunnen de leerlingen persoonlijk contact opnemen als daar behoefte aan is. Flexibel zijn en omgaan met de omstandigheden, ook dat is yoga.

Reacties
Categorieën