Wat mis je het meest nu je niet naar school kunt tijdens corona?
EindExamenYoga voor scholieren en studenten
Anette Hogeboom
EindExamenYoga voor scholieren en studenten
01/08/2021
2 min
0

Wat mis je het meest nu je niet naar school kunt tijdens corona?

01/08/2021
2 min
0

Wat mis je het meest?

Tijdens het journaal gaat het over het opnieuw openen van de basisscholen en natuurlijk weet iedereen het beter. Aan zelfbenoemde corona-deskundigen geen gebrek zal ik maar zeggen. En dat is volgens mij niet helpend, eerder het tegenovergestelde. Want er is altijd wel weer ergens iemand die zichzelf deskundiger acht en dan roept dat het juist anders moet. Ik vind het nogal storend eerlijk gezegd.

Nog een factor die ik persoonlijk als storend ervaar is dat elke beroepsgroep zich gepasseerd voelt. Om beurten probeert iedereen om het hardst te schreeuwen om maar vergoeding en compensatie te krijgen. Of om open te mogen of juist dicht te willen blijven. Meestal worden de tegenstelde wensen tegelijk geroepen door mensen uit eenzelfde groep die het duidelijk niet met elkaar eens zijn.

We sleuren elkaar het putje in

Het meest vraag ik me af waarom in elke volzin benoemd moet worden dat het zo een zware tijd is, deze coronaperiode, deze moeilijke tijd, tijdens deze pandemie, in deze verdrietige periode, nu we elkaar zo missen, enzovoort. Ik kan het eigenlijk niet meer aanhoren. We weten het allemaal wel. Maak alles niet zo zwaar door iedereen er steeds weer op te wijzen dat het zo zwaar is. Want zo werkt het dus. Hoe vaker je het herhaalt, hoe meer het de waarheid wordt. Voelde je je goed, word je toch weer even herinnerd aan alle toestanden.

Had iemand vandaag een goede dag? Dan had ‘ie een goede dag ondanks deze moeilijke tijd.

Denk erom hoor, waag het niet om te zeggen dat je een prima dag had, vergeet niet te benoemen dat je heel moeilijk hebt en alle mensen erin mee te sleuren!

Het suggestieve taalgebruik valt mij op

Nu is er in het journaal een item over de basisscholen. Een juf zit online met kinderen van haar klas. En ze start met deze vraag: ‘Wat mis je het meest?’ Mag ik je vragen hier eens over na te denken? Deze vraag heeft al de stelling in zich dat het kind iets mist, het moet wel iets missen toch? Anders ben je niet oké. 

Wat als deze juf aan de kinderen zou vragen: "Wat heb je nu het meest nodig?" Zou dat niet veel positiever zijn?

Zouden we niet veel positiever met onze taal om moeten gaan?

Natuurlijk hoor en zie ik alles door de kleur van mijn eigen bril. Dit is mij opgevallen tijdens het nieuwsitem. En het heeft me aan het denken gezet, daardoor leer ik er zelf ook veel van. Doordat ik er zelf ook weer bewuster mee bezig ben en er meer op let, betrap ik me er ook zelf op. Zonder het te veroordelen, zou ik graag willen dat we hier wat meer over nadenken. Zouden we niet veel positiever met onze taal om moeten gaan? Denk er eens over na, deze blog is een uitnodiging om er eens over na te denken. Ik ben heel benieuwd naar jouw gedachten hierover.

Reacties
Categorieën