Waarom is de ademhaling zo belangrijk?
20 januari 2021 

Waarom is de ademhaling zo belangrijk?

Ademen op de goede manier

Direct na onze geboorte beginnen we te ademen. We oefenen dat niet, we krijgen er geen les in, we gaan er niet voor naar school. Toch doen we het dan allemaal op de goede manier.

De manier van ademen zoals we van nature doen, zoals we doen als we net geboren zijn, die manier van ademen houden we meestal niet zo lang vol. Hoe dat komt?

Al snel maken we van alles en nog wat mee en zonder dat door te hebben beïnvloedt dat onze ademhaling. En als we dat niet herstellen blijven we (niet zelden) tot aan de dood op die vervormde manier ademen.

‘Hoezo? Ik adem toch? Dat is toch niet zo moeilijk?’ zei laatst iemand. En dat is waar, wie leeft die ademt en wie ademt die leeft. Maar waarom zijn er dan hele cursussen te volgen over de ademhaling?

Dan krijg je gegarandeerd klachten

Een hele simpele uitleg is dat een heel klein stukje van jouw lichaam zich verkrampt, als het iets meemaakt wat niet zou moeten meemaken. Een val, een klap, een trauma van welke aard of heftigheid dan ook. Dat stukje van jouw lichaam zet zich als het ware vast, omdat het niet nogmaals geraakt wil worden. En precies dat stukje dat zich vastzet, dat verandert iets. Heel subtiel, je merkt het meestal niet eens op. Er verandert iets aan je beweging en als een kettingreactie verandert die kleine verandering weer iets anders. Je zou het kunnen vergelijken met een zooltje van 1 mm dik dat je onder je voet plakt: als je daarmee rond blijft lopen dan krijgt je gegarandeerd klachten.

Die kettingreactie van veranderingen heeft ook invloed op je ademhalingssysteem. Met alle gevolgen vandien.

Want, als ik de uitspraak van hierboven terughaal en daar iets aan wijzig, dan staat er: ‘Wie niet goed leeft die ademt niet goed en wie niet goed ademt die leeft niet goed’.

Dat is ineens een heel ander verhaal.

Gun het jezelf om even op adem te komen

Er zijn mensen die jarenlang met klachten rondlopen, maar het pas opgelost zien als zij opnieuw leren ademen op de juiste manier. Door de ademhaling te gebruiken kun je blokkades in je lichaam oplossen. Door goed te ademen krijgt je lichaam meer zuurstof, meer energie.

Ben je opgejaagd, geschrokken of gespannen?

En er is nog meer. En het kan heel eenvoudig zijn. Je kunt onder andere de ademhaling inzetten om jezelf rustiger maken. Slechts drie tot vijf bewuste ademhalingen kunnen een enorm verschil betekenen, zoals ook beschreven wordt in het boek ‘Uw brein als medicijn’ (aanrader!).

Ben je opgejaagd, geschrokken of gespannen dan is het aan te raden jezelf de tijd te gunnen voor een paar diepe ademhalingen.

Deze simpele uiteenzetting doet echter veel tekort aan alles wat met een goede ademhaling samenhangt. Leren hoe je de ademhaling op de juiste manier uitvoert en hoe je hier weer de gewoonte van maakt, kun je leren bij een yogadocent of bij een andere ademhalingsexpert.

Over de schrijver
Reactie plaatsen