Vegetarisch koken en de belangrijkste ingrediënten
27 januari 2021 

Vegetarisch koken en de belangrijkste ingrediënten

Yoga in de Keuken

Samen met mijn lieve vriendin Ingrid heb ik in het voorjaar van 2020, tijdens de eerste lockdown, een kookboek gemaakt. Recepten van Ingrid, die een paar dagen per week de lunch verzorgt tijdens de opleidingsdagen bij Integrale Yoga Nederland. Een grote wens van Ingrid was om hier een boekje van te maken, maar zij wist niet hoe. Tijdens één van onze fietstochtjes naar Rotterdam kwam dit ter sprake en zij vroeg mij of ik dat zou kunnen. Om een lang verhaal kort te houden; samen zijn we aan het avontuur begonnen.

Alles ging dicht vanwege Corona, dus we hadden tijd. Honderden mails zijn er over en weer verstuurd en een paar maanden later waren de eerste vijf exemplaren gedrukt. En ik ben er misschien kort over, we hadden allebei de tranen in onze ogen staan toen we het boek in onze handen hadden. Wat een bijzonder moment, als het dan ineens een echt boek is. Een moment om niet meer te vergeten, prachtig!

Nog mooier vonden wij het om dit boek te kunnen overhandigen aan Lopamudra in het yogacentrum.

Bijdrage aan het yogacentrum

Het boek is in de voorverkoop gegaan en dat was nóg een verrassing! Wat een enthousiasme! Elk boek dat verkocht wordt, levert een bijdrage aan het yogacentrum. Daar gaat de opbrengst naartoe. Nu alles gesloten was en de lessen enkel online gegeven konden worden, was de bijdrage zeer welkom.

Alle boeken die vooruit besteld zijn, hebben we kunnen bezorgen. En er zijn nog wat boeken in voorraad, dus mocht je houden van vegetarische soepen en salades? Vind je het leuk om heerlijke lunch neer te zetten? Dan is dit jouw kookboek!

De gerechten en de belangrijkste ingrediënten

Lees hier mee, het voorwoord van Ingrid, hoe dit boek ontstaan is en over de gerechten. En vooral over de belangrijkste ingrediënten!

Heel even wil ik je meenemen in hoe dit boek tot stand gekomen is.

Dat is begonnen tijdens mijn prachtige opleidingen bij Integrale Yoga Nederland. Hier maakte ik kennis met heerlijke lunchgerechten. Het pakte mij direct! Dan weer een heerlijke soep, de week erna een prachtige salade. Daarnaast zelfgemaakte hapjes voor op of bij het brood.  

Tijdens speciale gelegenheden zoals kerst, open dagen of meetings, werd er door de keuken speciale aandacht besteed aan het lekkers voor zo’n dag. Het team ging dan aan de slag met het bakken van taarten en cakes. Allemaal even mooi en verfijnd van smaak.

Aangezien ik zelf uit de hotelwereld kom, is weinig mij vreemd als het op eten aankomt. Maar hier gebeurde iets met heel bijzondere ingrediënten, waardoor alle gerechten mij een heel warm gevoel gaven. Het plaatje en de smaken, het klopte keer op keer. Eén ding werd mij wel duidelijk, dat de lunch steeds volledig in lijn was met hoe alle mensen in het centrum met elkaar ‘zijn’. Hoe er les gegeven wordt, de echte aandacht die er is voor alle leerlingen; alles komt samen. Tussen de lessen in met elkaar aan tafel, met heerlijke gerechten en de aandacht en de sfeer hier zijn zo mooi en zacht, dat de lunch eigenlijk ook een les is.

Het zoeken naar de bijzondere ingrediënten van deze lunchgerechten boeide mij zo, dat ik ben gaan vragen of er hulp nodig was in de keuken. Deze kunst van gerechten bereiden wilde ik heel graag onder de knie krijgen. En ja, ik werd met open armen ontvangen, want wat extra handjes zijn altijd welkom. Wat ben ik, die dacht al veel van koken te weten, veel gaan leren. Wat ben ik op een andere wijze gaan koken en gaan kijken naar producten, gaan voelen en gaan ontdekken.

Wat er veranderde?

Door de belangrijkste ingrediënten te gaan gebruiken, die ik in deze keuken leerde kennen. Met vallen en opstaan, want wat is anders soms moeilijk! Het bleek niet om ingrediënten te gaan die standaard op een boodschappenlijstje staan. Het ging om iets heel moois, wat we allemaal in ons hebben, maar soms een beetje vergeten zijn, namelijk:

stilte en liefde en aandacht en tijd en plezier

 

Dit unieke kookboek is te verkrijgen bij Integrale Yoga Nederland en is hier online te bestellen.

Even spieken?

Over de schrijver
Reactie plaatsen