Sinterklaas
Stof tot nadenken
Anette Hogeboom
Stof tot nadenken
11/29/2022
3 min
0

Zullen we het Sinterklaasfeest afschaffen?

11/29/2022
3 min
0

De Sint is in het land! 

Over stress gesproken... heb je 't al vernomen? Er is sindsdien van onderwijs niets meer terecht gekomen.


Zullen we het hele Sint-feest maar afschaffen?

Mensen die elkaar voor de ogen van kinderen in haren vliegen.... Daar kan ik zó chagrijnig van worden!

Mening, feit of gevoel, als ik om mij heen luister wat de mensen erover zeggen, is iedereen het over één ding eens: dat geruzie en die vechtpartijen zijn een schandelijke vertoning.

Meestal gaan die vechtpartijen over de kleur van Piet. Het zal allemaal wel, er zijn wat mij betreft een paar hele andere zaken rondom dit feest die de aandacht verdienen.

Want er is een andere reden waarom ik een lichtelijke aversie tegen dit zogenaamde feest heb ontwikkeld. 

Verschillen

Ik ga proberen het kort te houden. Het is niet per se een vrolijk verhaal, ik vraag me af of er meer zijn die denken zoals ik. Zie dit stuk maar als een uitnodiging om eens na te denken over wat andere aspecten rondom Sinterklaas.

Allereerst is er de overdaad, nogal storend wat mij betreft. Zeker in deze tijd, waar menigeen zorgen heeft over het huishoudboekje. Een kleinigheidje is al heel lang niet meer goed genoeg.

Met overdaad doel ik niet alleen op cadeaus. Wat denk je dat er gebeurt met kinderen? Waar je ook komt, wat je ook doet, Sinterklaas is 'in your face'.

Hartstikke leuk, een versiering in de klas. Maar loop een willekeurige school in en kijk eens of je een hoekje kunt ontdekken waar Sint of Piet niet aanwezig zijn. Ik heb zelfs postertjes met feestelijke aankondigingen gespot in de wc's!

Kinderen worden doorlopend geconfronteerd met Sinterklaas. Dat levert onnodig veel spanning op en leidt tot concentratieverlies. Vooral in de onderbouwgroepen op de basisschool worden de leerkrachten er gillend gek van. Aldus een juf in groep 2:

"Het heeft helemaal geen zin om les te geven, deze drie weken komt er vrijwel niks binnen bij de kinderen. De meeste kinderen zijn hyper, anderen zijn angstig en trekken zich nog verder terug dan anders. Als ze in hun spel zitten en ze kijken op, hupsakee, daar zien ze het en daar gaan we weer. Ik word er echt niet goed van." 


Een ander argument is gelijkheid en gelijke kansen. Er zijn maar weinig momenten waarop verschillen zó zichtbaar zijn. Tussen rijk en arm bijvoorbeeld. Daar willen we toch vanaf?

Vervolgens het klimaat. Vrachten aan nodeloze en nutteloze troep gaan er over de (virtuele) toonbank. Productie, transport, kinderhandjes... en het belandt hoogstwaarschijnlijk ongebruikt voor jaren op zolder om uiteindelijk splinternieuw op het vuilstort te eindigen.

Ik vraag me weleens af (dat is één van mijn on-navolgbare kronkels) wat we zouden besparen als. we een overbodig gebruik zouden afschaffen. In het geval van Sinterklaas: hoeveel CO2 zouden we besparen als we alleen al het cadeaupapier zouden afschaffen? 

Eén grote leugen

Dan de belangrijkste reden wat mij betreft: de LEUGEN!

Massaal spannen we samen om onze kinderen maar te 'laten geloven'. Om ze vervolgens te vertellen dat we ze met z'n allen hebben bedrogen. De grootste complottheorie allertijden in dit land.

Wanneer je aan ouders vraagt wat zij het belangrijkst vinden bij het opvoeden van hun kind, staat dat 'het kind niet mag liegen' vrijwel altijd in de top 5. Lekker voorbeeld, die collectieve Sint-leugen! 

Vaak hoor ik ouders van de wat oudere kinderen zeggen: 'Tja, hij kan nu eenmaal niet tegen onrecht.' Nou moeders, denk nog maar eens na over het 5-december-feest!

Transitie

Natuurlijk hoeven we niet met elkaar dit feest te verpesten. Toch zou ik in deze tijd van grote transities willen pleiten voor een verandering. Laat het feest bestaan, maar geef er een andere draai aan. Duurzamer, eenvoudiger, meer aandacht, minder verspilling. Gezelligheid en samenzijn voorop, in plaats van verlanglijstjes.

Nu de leuke kant

Is er nog meer goed aan?

Ja hoor, genoeg gezeur. Sinterklaas en het bijbehorende feest leidt ook tot gezelligheid en verbinding. En dat is natuurlijk een hele goede kant van het feest. Zolang het maar ongedwongen en haalbaar is.

Kinderen (of volwassenen) die meerdere surprises moeten maken, worden daar meestal niet zo blij van. Of een verplichte rijm, ook zo'n uitdaging waar niet iedereen op zit te wachten (stiekem schuif ik nu toch weer naar de minder leuke kant, oepsie).

Hoewel het 'Sinterklaas vieren' veelal zorgt voor gezelligheid en hilarische momenten, bezorgen we elkaar met allerlei verplichtingen behoorlijk wat stress. Maffe surprises, rake gedichten en spannende cadeaus zijn ook jou vast niet vreemd. En het lijkt wel of het steeds gekker moet.

Ruilen

Ik zou ervoor pleiten om van dit fenomeen een ruilfeest te maken. Alleen cadeaus uit eigen voorraad, van de kringloopwinkel of de ruilmarkt. Dat zou toch een hoop oplossen...

Of iets dat duurzaam is, een opleiding, een tas boodschappen, zoiets. De contributie voor de voetbal, een yogaleskaart. Dát lijkt mij nou leuk!

Cadeau

Het heerlijk avondje is in aantocht. Als je er iets mee doet, maak er iets moois van. Liefdevol en vredig, met een gezonde dosis humor. Mocht je een feestje hebben met verplichte rijm, de deadline nadert voor het schrijven van je Sint-gedicht.

Daarom hier een aardigheidje voor jou: inspiratie voor het schrijven van je Sint-rijm: alsjeblieft!

Knippen, plakken, verbouwen, aanpassen en klaar is je gedicht. Doe ermee wat je wilt, het is mijn surprise, voor jou!

Sinterklaasgedichten >>>

Reacties
Categorieën