Yoga met een stoel

Wat is stoelyoga?


Yoga op een stoel

Stoelyoga is yoga op of met behulp van een stoel, dus niets anders dan normale yoga, maar dan op een stoel. In principe kan je elke houding die je op de mat uitvoert, 'vertalen' naar een houding op een stoel. De houdingen worden dan op de stoel of met behulp van de stoel uitgevoerd. 

Door het gebruik van een stoel, maak je yoga toegankelijk voor een grote groep mensen die niet mee zouden kunnen doen op een yogamat. Heel fijn voor oudere mensen, die minder gemakkelijk op de vloer kunnen zitten. Of die de angst voelen niet meer te kunnen opstaan. Zo kunnen zij zonder bezwaren toch alle voordelen meekrijgen van een heerlijke yogasessie. 

De ouderen zijn de meest-genoemde doelgroep als het gaat om yoga op een stoel, maar dat is zeker niet de enige groep die je met stoelyoga kunt bereiken. Ook mensen met een fysieke beperking die ze belet om aan een les mee te doen, kunnen vaak geholpen zijn met eenvoudigweg de beschikbaarheid van een stabiele stoel. En wat denk je van jongeren die de stap naar yoga wat groot vinden?

Senioren

Er wordt vooral stoelyoga gegeven in verzorgingshuizen en instellingen. Vaak zijn het mensen op leeftijd, senioren, die meedoen aan deze lessen. Het wordt zeer op prijs gesteld, want het is natuurlijk hartstikke goed om in beweging te blijven. Daarnaast zijn het samen bezig zijn en de aandacht veelgehoorde positieve reacties.

In de klas

Voor yogalessen in de klas is stoelyoga ook een uitkomst! Zeer laagdrempelig, voor de eerste kennismaking met yoga is de stoel echt een superoplossing. Geen gesleep met matjes en andere hulpmiddelen, maar gewoon in het vertrouwd klaslokaal op je eigen stoel.

Houdingen of asana's

Alle houdingen zijn uit te voeren op een stoel, met dezelfde werking en hetzelfde effect als yoga op de mat. Tevens kan de stoel helpend zijn als ondersteuning, denk aan evenwichtshoudingen met één hand op de leuning. Staand achter een stoel voelt, als je niet zo stevig op je benen staat, veiliger dan zonder stoel binnen handbereik.

Meer mogelijkheden

Waar niet zo snel aan gedacht wordt, als het gaat over stoelyoga, zijn andere doelgroepen. Want, wat denk je van yoga tijdens de werkdag? Een half uurtje yoga halverwege je kantoorwerk is hartstikke fijn, maar ook preventieve gezondheidszorg. Er is geen speciale ruimte voor nodig en je hoeft je niet om te kleden. Heel gemakkelijk in te passen dus.

En op school, waar de jonge leerlingen het vaak ongemakkelijk vinden om op zo'n zweverig yogamatje te gaan zitten, kun je met stoelyoga alles lekker toegankelijk maken. Het werkt echt drempelverlagend.

Nog meer goede ideeën? Vast wel!

Reactie plaatsen